УКБС ПРОПОНУЄ НБУ ВІДНОВИТИ ГНУЧКІСТЬ КУРСУ

05 червня 2013, 09:18
Власник сторінки
Экономист
0
191

УКБС звернувся до регулятором з пропозиції скасувати обмеження щодо встановлення єдиного валютного курсу

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» звернулась до Національного банку з пропозицією скасувати обмеження щодо встановлення єдиного курсу купівлі та продажу іноземних валют за гривні, запроваджених у зв‘язку із поширенням негативних наслідків світової фінансової кризи в Україні. Це відповідатиме сучасним умовам валютного ринку та сприятиме детінізації валютно-обмінних операцій.

Так, у 2009 році, у розпал кризи постановою Правління НБУ (від 09.09.2009 року № 538, далі – постанова № 538) затверджено зміни до Інструкції про порядок організації та здійснення валютно-обмінних операцій на території України. Відповідно до цих змін фінустанови зобов’язані встановлювати єдиний курс купівлі та продажу іноземних валют за гривні до початку робочого дня по всій системі підпорядкованих підрозділів незалежно від розташування таких підрозділів в різних областях країни.

Експерти УКБС зазначають, що подальше збереження жорстких обмежень щодо методів курсоутворення не відповідає сучасній кон‘юнктурі валютного ринку та створює суттєві перешкоди для його функціонування. Так, аналіз поточних тенденцій розвитку демонструє незначні щоденні відхилення офіційного курсу гривні до долара США від ринкового (в межах від «-0,09%» до «-1,95%») при стабільному офіційному курсі гривні до долара США протягом 2012р. (становив на кінець року 7,9930 грн./дол. США), що є ознакою певної стабілізації на валютному ринку. Цьому сприяло також і забезпечення цінової стабільності в країні – як відомо, за підсумками 2012 р. індекс інфляції склав 99,8 %.

         Крім цього, покращення кон‘юнктури на світових товарних ринках та відновлення чистого притоку іноземного капіталу в країну дозволили  сформувати позитивне сальдо платіжного балансу (за січень-квітень поточного року його профіцит  становив 2,7 млрд. дол. США). Одночасно, важливим чинником валютної стабільності стало й поступове зниження чистого попиту населення на готівкову валюту: вперше з осені 2008-го у квітні 2012 р. населення придбало у фінансових установ на 117 млн. дол. США менше, ніж продало.

В УКБС зазначають, що встановлення курсу та проведення валютних операцій за ним всупереч кон’юнктурі ринку, обумовлює суттєві збитки фінансових установ, що призводить до припинення надання послуг у відповідному регіоні за окремо визначеною валютою. Як наслідок, на заміну легальним суб‘єктам ринку приходять нелегальні, для яких фактично створено конкурентні переваги, в тому числі у вигляді відсутності обов’язку дотримуватись вимог щодо єдиного курсу.

 

До того ж, адміністративне запровадження єдиного валютного курсу без врахування регіональних фінансово-економічних особливостей в такій  неоднорідній країні як Україна, призводить до грубого порушення ринкових принципів функціонування валютного ринку та виникнення суттєвих дисбалансів між попитом та пропозицією валюти.

 «Ситуація на валютному ринку свідчить про втрату актуальності встановлених під час кризи обмежень постанови № 538 та необхідності переходу до більш гнучкого валютного курсу, що відповідатиме схваленим Радою НБУ «Основним засадам грошово-кредитної політики на 2013 рік», – зазначила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Крім цього, скасування вимоги щодо єдиного курсу сприятиме  детінізації валютного ринку та забезпечить доступ фізичних осіб до цивілізованого отримання послуг з обміну валют».

 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.