2013 – рік головування України в ОБСЄ

11 червня 2013, 14:44
Власник сторінки
политолог
0
185
2013 – рік головування України в ОБСЄ

Не пройшло і півроку, і до України приїхав Генеральний секретар ОБСЄ Ламберто Дзанньєр

З 1 січня  Україна почала головування в ОБСЄ яке триватиме до кінця року, головою є міністр закордонних справ головуючої країни, відповідно - Леонід Кожара.

Ключові пріоритетів головування України в ОБСЄ були окреслені ще Костянтином Грищенком: врегулювання тривалих конфліктів, зміцнення заходів довіри і безпеки на просторі ОБСЄ, використання потенціалу Організації в забезпеченні енергетичної безпеки, сприяння економічному розвитку, в тому числі розбудові нових торговельних і транспортних коридорів.

Не пройшло і півроку, і до України приїхав Генеральний секретар ОБСЄ Ламберто Дзанньєр. Пан Дзанньєр, прийняв участь у конференції  «Зміцнення ролі ОБСЄ у боротьбі проти торгівлі людьми», яка відбувається в Києві, там мав зустріч з президентом України.

Віктор Янукович зазначив, що під прискіпливою увагою українського головування залишається сприяння врегулюванню конфліктів на просторі ОБСЄ. Одним із ключових питань є придністровське врегулювання.

Маючи безпосередній кордон з ПМР, Україна у цьому прямо зацікавлена. Тому скориставшись можливістю головування в ОБСЄ, Україна може очолити дипломатичний процес вирішення цього конфлікту. Запропонувати нову дорожню карту.  

Окрім цього, глава держави підкреслив, що Україні вдалося посилити актуальність проблематики енергетичної безпеки, безпеки довкілля, а також сприяти розвитку міжнародного співробітництва у сфері енергоефективності. В свою чергу, продовжиться процес вивезення запасів компоненту рідкого ракетного палива типу меланж з території України.

У відповідь, Генеральний секретар ОБСЄ  висловив задоволення співпрацею між виконавчими органами Організації та представниками України, подякував за команду роботу та побажав подальшої плідної співпраці.

У другому півріччі Україна має намір і надалі приділяти значну увагу консолідації зусиль ОБСЄ у боротьбі з сучасними викликами і загрозами безпеці, такими як тероризм, торгівля людьми і наркотичними засобами, кіберзлочинність, організована транскордонна злочинність. Пріоритетними будуть питання людського виміру, зокрема, захисту фундаментальних прав і свобод людини.

Отож, Україні слід розглядати головування в ОБСЄ не тільки як реальну можливість зробити свій внесок у зміцнення безпеки і стабільності в регіоні, а першочергово використати її як механізм для набуття асоціації з ЄС, яке очікується на Вільнюському саміті в листопаді 2013 року.

Кирил Молчанов, політолог


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: ОБСЄ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.