УКБС: КОНТРОЛЬ ЗА ТРАНСФЕРТНИМ ЦІНОУТВОРЕННЯМ – НОВІ НЕКОНТРОЛЬОВАНІ ПЕРЕВІРКИ

21 червня 2013, 07:12
Власник сторінки
Экономист
0
202

УКБС виступає проти прийнятих вчора Парламентом законодавчих змін щодо податкового контролю за трансфертним ціноутворенням, закладених у проекті ЗУ № 2515

Прийняті вчора Парламентом зміни щодо податкового контролю за трансфертним ціноутворенням призведуть до ускладнення податкового обліку, посилення адміністративного тиску та погіршення умов ведення бізнесу в країні. Про це зазначає Асоціація "Український Кредитно-Банківський Союз".


Так,  прийнятим за основу проектом Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо трансфертного ціноутворення» (реєстр. №2515 від 12.03.2013, далі – законопроект) визначаються операції, що підлягатимуть додатковому податковому контролю, встановлюється механізм його здійснення, що передбачає застосування податковим органом системи заходів щодо відстеження відповідності цін в операціях між пов’язаними особами рівню ринкових цін.

При цьому законопроектом передбачено, що контроль за трансфертним ціноутворенням здійснюватиметься при проведенні операцій, що перевищують 50 млн. грн. на рік, не лише між суб‘єктами, які функціонують у різних з Україною податкових умовах (де ставка податку на прибуток є меншою на 5 і більше відсотків), а й між пов’язаними особами в країні.

Експерти УКБС, розуміючи в цілому необхідність контролю за трансфертним ціноутворенням, що використовується у світовій практиці як протидія виведенню суб‘єктами міжнародного бізнесу фінансових потоків у більш ліберальні податкові режими, звернули увагу органів влади на необхідність суттєвого доопрацювання  норм зазначеного законопроекту. 

Зокрема, УКБС звернув увагу, що запропоновані зміни до ПКУ призведуть до поширення терміну «звичайна ціна» на фінансові послуги, що вимагатиме подання до органів податкової служби інформації, яка законодавчо відноситься до банківської таємниці (згідно до ст. 60 Закону України «Про банки і банківську діяльність»). Тому надання податковим органам звіту про інформацію стосовно фінансових послуг, наданих/отриманих пов’язаним особам,  порушує норми вказаного Закону та призведе до погіршення інвестиційного клімату та зменшення присутності іноземних інвесторів на фінансовому ринку України.

В УКБС зазначають, що іноземний капітал займає велику частку національної банківської системи - кількість фінансових установ з іноземним капіталом складає майже третину від загальної кількості зареєстрованих в Україні банків, а частка іноземного капіталу у статутному капіталі банків становить близько 40%. Це робить кошти іноземних інвесторів важливим чинником розвитку банківської системи країни.

«Слід врахувати, що окремі норми законопроекту призведуть до суттєвого погіршення умов ведення бізнесу в Україні. Адже по суті запроваджується новий вид податкової перевірки - перевірка контрольованих операцій, перелік яких не є чітко визначеним, що значно обтяжує ведення податкового обліку та посилює фіскальне навантаження на бізнес в Україні, – зауважила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Крім цього, в УКБС переконані, що регулювання трансферного ціноутворення доцільно запроваджувати окремим нормативно-правовим актом, а не шляхом внесення численних змін до ПКУ, суттєво ускладнюючи розуміння платниками податків його норм».


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.