УКБС: ЗМІНИ ДО ЦКУ СПОТВОРЯТЬ ПРАВОВУ ПРИРОДУ ГАРАНТІЙ

26 червня 2013, 09:37
Власник сторінки
Экономист
0
164

Пропоновані зміни до Цивільного кодексу України не відповідають правовій природі поняття гарантії, - вважають фахівці Асоціації "Український Кредитно-Банківський Союз"

      На прохання Національного банку України експерти Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» взяли участь в опрацюванні законодавчої ініціативи щодо вдосконалення правового регулювання гарантій (реєстр. № 2142а від 24.05.2013), що знаходиться на розгляді у парламентському Комітеті з питань правової політики.

Зокрема, експерти УКБС вважають недоцільними пропоновані у проекті зміни до статті 560 ЦКУ щодо визначення поняття гарантії, якими встановлюється зобов’язання гаранта сплатити грошову суму замість боржника. На думку УКБС, такі законодавчі норми не відповідають змісту гарантії, як виду забезпечення виконання зобов’язань, правовій природі гарантії, як самостійного одностороннього правочину (зобов’язання), відмінного від зобов’язання, яке воно забезпечує. А також виключать використання гарантій для забезпечення будь-яких зобов’язань, окрім грошових.

УКБС зазначає, що прийняття таких змін призведе до виникнення проблем у цивільно-правовому регулюванні гарантії.

Крім цього, УКБС зауважує, що у проекті закладено колізію щодо суб’єктного складу фінансових установ, які можуть виступати гарантом. Так, у змінах до статті 560 ЦКУ, що пропонуються, з переліку суб’єктів, які мають право надавати гарантії, вилучаються страхові компанії, але залишається термін „фінансові установи”.

УКБС звертає увагу, що нормативне визначення терміну „фінансова установа” наведено у ч. 1 ст. 1 Закону України „Про фінансові послуги та державне регулювання ринку фінансових послуг”, згідно з яким до таких установ належать і страхові компанії.

Крім того, у законопроекті пропонується доповнити статтю 560 ЦК України словосполученням, зі змісту якого витікає, що право тій чи інший фінансовій установі надавати гарантії має бути прямо передбачено законом. Закон України “Про фінансової послуги та державне регулювання ринку фінансових послуг не містить прямої норми, за якою фінансовій установі надається право надавати гарантії, але зі змісту загального поняття фінансова послуга”, страхова компанія може надавати гарантії при тому, що Закон України Про страхування такого права страховим компаніям не надає. 

«Питання правового регулювання гарантій відображені у Цивільному та Господарському кодексах, при цьому, ці два кодекси по-різному визначають суб’єктний склад учасників правовідносин, пов’язаних з гарантіями, тому в цілому ми оцінюємо цей проект позитивно, – зазначає Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Разом з тим, гарантія не може бути способом забезпечення лише грошових зобов’язань, оскільки нею можна забезпечувати й інші зобов’язання (наприклад, зобов’язання виконати умови тендеру). Тому вважаємо, що законопроект в цій частині потребує доопрацювання».


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.