УКБС: БАНКІВСЬКА СИСТЕМА УКРАЇНИ РОЗПОЧАЛА ПОСТКРИЗОВЕ ВІДНОВЛЕННЯ

03 липня 2013, 06:48
Власник сторінки
Экономист
0
219

За участі представників УКБС відбулося засідання Міжнародної Банківської Ради країн СНД, Центральної та Східної Європи

Представники Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» презентували доповідь щодо поточних тенденцій розвитку банківського сектору та економіки України. Подія відбулася в рамках чергового засідання Міжнародної банківської ради країн СНД, Центральної та Східної Європи, яке проходило у м. Кишиневі (Молдова).

Так, згідно до програми цьогорічного зібрання відбувся Міжнародний економічний симпозіум на тему: «Економічне зростання та фінансова стабільність», який об‘єднав представників європейських банківських асоціацій, міжнародних організацій, урядових, ділових та наукових структур.

Зокрема, у заході прийняли участь високопосадовці Республіки Молдови - прем‘єр-міністр, міністр фінансів, заступник міністра економіки, голова Комісії з економіки, бюджету і фінансів Парламенту, президент Молдавської Академії Наук, ректор Молдавської Економічної Академії, керівники Національної Комісії по фінансовому ринку, представники Світового банку, МВФ та інших структур.  

Ключовим питанням даного економічного форуму стало обговорення актуальної проблеми посткризового розвитку міжнародної економіки – постачання банківськими системами фінансових ресурсів для активізації кредитування з метою забезпечення стійкого зростання при одночасному дотриманні наявних пруденційних норм щодо зниження рівня фінансових ризиків.           

В рамках даної дискусії представниками УКБС було, зокрема, зазначено, що економіка України подолала пік кризового падіння та суттєвих коливань на фінансовому ринку. Так, серед позитивних тенденцій розвитку української банківської системи протягом 2012 р. відмічено зростання її ресурсної бази (загальні зобов‘язання банків за 2012 р. зросли майже на 7 %), що стало можливим завдяки високому рівню довіри населення до банківських установ (річний обсяг коштів фізосіб збільшився на 19 %, перевищивши докризовий рівень). Таким чином, питома вага коштів населення в пасивах банків України склала близько      40 %, що майже вдвічі перевищує частку суб‘єктів господарювання.

Одночасно експерти Асоціації зауважили, що 70 % даних ресурсів складають вклади у гривні, що свідчить про відновлення довіри громадян до національної грошової одиниці, яка стала основним засобом розміщення заощаджених коштів, у тому числі внаслідок досягнутої цінової стабільності в країні (за підсумками     2012 р. зафіксовано дефляційне падіння індексу споживчих цін на 0,2 %).

Разом з тим представники УКБС звернули увагу на збереження низки несприятливих макроекономічних процесів, що створює непрості умови для подальшого розвитку національного фінансового ринку.

«Стабільність банківської системи тісно пов’язана із результатами роботи економіки в цілому – при негативній динаміці галузей промисловості погіршується якість активів та знижуються обсяги кредитування, – констатувала  Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Це може призвести до виходу з ринку банків, які мають значний обсяг проблемної заборгованості, та до подальшої консолідації галузі».

 

 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.