УКБС ПРОСИТЬ НБУ НЕ ЗАЛИШАТИ УКРАЇНЦІВ БЕЗ ЕЛЕКТРОННИХ ГРОШЕЙ

04 липня 2013, 07:27
Власник сторінки
Экономист
0
182

УКБС-НБУ: Порядок реєстрації електронних грошей потребує спрощення

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» звернулася до Національного банку України із узагальненими пропозиціями щодо спрощення порядку реєстрації правил використання електронних грошей. Це дозволить усунути наявні законодавчі обмеження при здійснення операцій з їх використанням.

Так, за результатами опрацювання проекту змін до Положення про електронні гроші в Україні (затвердженого постановою НБУ від 04.11.2010 № 481, далі - Проект), УКБС запропонував НБУ обґрунтовувати незгоду в узгодженні правил використання електронних грошей посиланням на норми чинного законодавства, а також скоротити термін розгляду документів. В УКБС вважають, що у такому випадку банк матиме можливість підготувати і подати до НБУ оформлений належним чином повторний пакет документів.

Експерти УКБС звернули увагу регулятора на те, що чинним законодавством дозволено використовувати електронні гроші поза межами України. У зв‘язку з цим запропоновано не звужувати можливість здійснення операцій з електронними грошима виключно на території нашої країни.

Додатково УКБС рекомендував усунути з Проекту обмеження використання електронних грошей за загальною сумою операцій, що здійснюються протягом місяця та за видами пристроїв для зберігання електронних грошей.

Крім цього, УКБС запропоновано виключити з Проекту норму щодо встановлення ліміту (не більше 25 тис. грн. на місяць) на проведення операцій за їх допомогою. Адже можливість перевірки здійснення обсягів щомісячних операцій за конкретним користувачем є ускладненою через  відсутність вимог щодо ідентифікації фізосіб (відповідно до чинного Положення про електронні гроші в Україні).

Також УКБС вважає недоцільним доповнення Проекту нормою, що забороняє переказ електронних грошей між користувачами за допомогою наперед оплачених карток. Слід врахувати, що вказана норма суперечить п. 15.1. Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні», а оплачена картка, поряд з іншими пристроями, є електронним пристроєм для зберігання електронних грошей. Тому обмеження можливості переказу грошей за ознакою їх зберігання є не тільки не технологічним, а й звужує права користувачів на вільне розпорядження своїм майном.

«Врахування НБУ зазначених пропозицій УКБС дозволить банківським установам оперативно усувати недоліки при використанні електронних грошей та виключить випадки відмови у реєстрації за формальними ознаками, – вважає Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Це сприятиме скороченню термінів розгляду регулятором документів та  спрощенню процедури реєстрації правил використання електронних грошей».

 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.