УКБС: НЕ ВАРТО ОБМЕЖУВАТИ АКЦІОНЕРІВ У ПРИНЦИПАХ КОРПОРАТИВНОГО УПРАВЛІННЯ

09 липня 2013, 08:46
Власник сторінки
Экономист
0
176

Асоціація "Український Кредитно-Банківський Союз" вважає, що удосконалення корпоративного управління покращить інвестиційний клімат в Україні

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» звернулася до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку із пропозиціями щодо принципів корпоративного управління. Це сприятиме вдосконаленню національного  досвіду корпоративного управління відповідно до світових стандартів та покращенню інвестиційного клімату в Україні.

Так, за результатами засідання Експертної ради з питань корпоративного управління при НКЦПФР, УКБС опрацьовано проект нової редакції Принципів корпоративного управління (далі - Проект). Метою даного документу є об‘єднання загальноприйнятих стандартів організації діяльності корпоративних товариств з метою максимального збалансування інтересів всіх учасників корпоративних відносин – власників, менеджерів та заінтересованих осіб (працівників, споживачів, кредиторів, держави та громадськості). В цілому УКБС вважають, що прийняття зазначеного документу стане кроком до підвищення конкурентоспроможності національних акціонерних товариств через поширення прогресивних принципів корпоративного управління.

Разом з тим експерти УКБС звернули увагу на необхідності доопрацювання окремих положень Проекту, зокрема щодо  використання світового досвіду у сфері корпоративного управління. Адже орієнтація окремих пунктів Проекту лише на «Принципи корпоративного управління Організації з економічного співробітництва та розвитку» суттєво звужує поширення в Україні існуючої світової практики. У зв‘язку з цим запропоновано використати у Проекті положення таких визнаних міжнародних документів як «Принципи та рекомендації щодо корпоративного управління Європейської асоціації торговців цінними паперами», «Основоположні принципи корпоративного управління Європейської групи акціонерів», «Глобальні принципи голосування за акціями Міжнародної мережі з корпоративного управління» тощо.

Додатково з метою спрощення структури Проекту та його подальшого використання УКБС рекомендував усунути дублювання викладених принципів одночасно у різних розділах документу та уточнити функції інституційних інвесторів, яких вперше окремо виділено серед акціонерів корпоративних товариств. Крім цього, для покращення системи внутрішнього контролю акціонерних товариств запропоновано уточнити у Проекті функції Наглядової ради та окремі положення щодо управління корпоративними ризиками.

«Уніфікація принципів корпоративного управління із загальносвітовими стандартами дозволить підвищити рівень національної корпоративної культури,  – вважає Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Це сприятиме покращенню інвестиційної привабливості країни та залученню коштів іноземних інвесторів, вклади яких в економіку України скоротилися протягом 2012 р. на 7,2% або на 467 млн. дол. США (за даними Державної служби статистики)».


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.