УКБС: БАНКИ ПОВИННІ КУПУВАТИ ВАЛЮТУ БЕЗ ПАСПОРТА

07 серпня 2013, 06:53
Власник сторінки
Экономист
0
198

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» підтримує ініціативу Голови Держпідприємництва щодо відміни Нацбанком обов’язковості копіювання паспортів громадян при обміні валют.

Раніше, пропозиція УКБС щодо спрощення процедури купівлі у населення  іноземної валюти була частково врахована НБУ, який спростив порядок здійснення валютно-обмінних операцій на території України, але лише на період проведення Євро – 2012 та для фізичних осіб - нерезидентів.

Це питання було врегульоване Постановою Правління НБУ від 24.05.2012 № 207 «Про здійснення операцій з обміну готівкової іноземної валюти в період проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 році з футболу в Україні».

УКБС вважає, що введені у 2011 році вимоги щодо паспортизації валютно-обмінних операцій, незалежно від суми операції, доцільно переглянути з огляду на зайві ускладнення та витрати при їх практичному застосуванні, незначну регуляторну ефективність, а також виявлені випадки шахрайств з копіями паспортів. Зокрема, необхідно хоча б дозволити банкам купувати інвалюту у населення без копіювання паспортів.

Це дозволить спростити доступ громадян до банківських послуг з обміну валют та не допустити подальшої активізації тіньового сегменту валютного ринку і перерозподілу валютних потоків із банківської системи на користь тіньових структур. Адже, за висновками експертів, паспортизація обмінних операцій перевела попит на валюту в тінь та не є вагомим чинником послаблення девальваційного тиску на гривню.

«Кроки НБУ в напрямку спрощення купівлі банками валюти у населення сприятимуть також покращенню стану платіжного балансу України та поповненню золотовалютних резервів НБУ, обсяг яких у червні п.р. скоротилися до більш ніж шестирічного мінімуму - $ 23,14 млрд. грн.», - підсумовує Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер.

В УКБС позитивно оцінюють перспективи вирішення порушеного питання, зауважуючи, що основним критерієм ефективності регуляторних функцій Національного банку є гнучка реакція на зміну ринкової кон’юнктури.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.