УКБС: НБУ ДОЗВОЛИВ БАНКАМ ЗАСТОСОВУВАТИ НОВІТНІ ТЕХНОЛОГІЇ ОХОРОНИ Й ІНКАСАЦІЇ

09 серпня 2013, 08:34
Власник сторінки
Экономист
0
240

Нацбанк врахував пропозиції УКБС щодо лібералізації нормативних вимог до охорони приміщень банків та інкасації і перевезення коштів

Врахування пропозицій банківського співтовариства в нормативних актах НБУ у сфері безпеки дозволить банкам більш раціонально організувати охорону своїх установ, а також запобігти подорожчанню послуг  перевезення цінностей для бізнесу і населення. Про це зазначає Асоціація „Український Кредитно-Банківський Союз” за результатами аналізу відповідних постанов регулятора.

Так, пропозиції УКБС з даних питань були враховані у Правилах з організації захисту приміщень банків України та у Змінах до Інструкції з організації інкасації коштів та перевезення валютних цінностей у банківських установах в Україні.

         Зокрема, завдяки принциповій позиції Асоціації банки зможуть використовувати до 01 січня 2015 року наявний оперативний спецтранспорт. Це надасть їм можливість поступово привести свій оперативний автопарк у відповідність до нових вимог. Адже укомплектування автопарку тільки панцерованим оперативним транспортом 3 класу захисту потребує мільярдних капіталовкладень по всій банківській системі (так, кількість інкасаторських машин в Україні – понад 3 тисячі, більшість з яких повинна бути переоснащена та доукомплектована згідно з  новими вимогами. При цьому, середня вартість нового панцерованого автомобіля перевищує 500 тис. грн.).

Також, в результаті врахування пропозиції УКБС щодо максимальних обсягів цінностей для непанцерованих автомобілів збережено маршрути інкасації, що звільняє клієнтів банків від самостійної здачі виручки. Отже збільшення максимального обсягу цінностей позбавило банки необхідності здійснювати додаткову (позачергову) доставку проінкасованої готівки і доставляти її окремо до кожного відділення/банкомату, а також інкасувати кожну торгову виручку клієнтів окремо.

         У новій редакції документу з організації захисту приміщень банків України знайшла відображення пропозиція нашого об’єднання про необхідність урегулювання питання щодо використання банками відкритих робочих місць касирів.   

З 2009 року УКБС пропонує НБУ застосовувати міжнародний досвід, як  альтернативу затратній вимозі з дооснащення касових вузлів банків сертифікованими відгороджувальними конструкціями. Зокрема, відповідно до світової практики використовувати відкриті робочі місця касирів, обладнані автоматичними сейфами із затримкою часу відкриття.

         Аргументи щодо необхідності запровадження новітніх технологій та конкретні пропозиції до відповідних нормативних актів регулятора неодноразово піднімалися УКБС на зустрічах з керівництвом НБУ та засіданнях міжвідомчої робочої групи з питань забезпечення охорони банківських установ та валютних цінностей під час їх інкасації та перевезення.

         Наразі, згідно з пропозиціями Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» у Правилах з організації захисту приміщень банків України визначено поняття автоматичних, автоматизованих або напівавтоматизованих касових машин та порядок їх використання українськими банками. Це забезпечить захист цінностей та  підвищить якість обслуговування клієнтів.

 «В результаті взаємодії УКБС, банківського співтовариства та НБУ досягнуто низку компромісних рішень з питань організації охорони приміщень банків та інкасації коштів, – зазначає Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Що також актуально для бізнесу, оскільки на сьогодні більшість розрахунків за товари та послуги здійснюється за готівкові кошти, і лише близько 30% складають безготівкові розрахунки. Крім того, в Україні простежується тенденція до збільшення готівкової грошової маси. Так, за даними НБУ, на початок 2013 року обсяг готівки становив 203,3 млрд. грн., при тому, що на початок 2012 р. і 2011 р. цей розмір складав, відповідно 192,7 млрд. грн. і 182,9 млрд. грн. Враховуючи, що підрозділами банківських установ щомісячно інкасуються мільярди гривень, для суб’єктів бізнесу (особливо сфери торгівлі) важливим є не лише своєчасна інкасація, а й її оптимальна вартість. Тому врахування наших пропозицій дозволило не допустити подорожчання послуг інкасації для споживачів до 10%».

 

 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.