УКБС: НБУ ЗОБОВ’ЯЗАВ УСІХ ПРОДАВАТИ ВАЛЮТУ

21 серпня 2013, 10:36
Власник сторінки
Экономист
0
228

Нацбанк вимагає також здійснювати продаж валюти, отриманої за власні операції банків

Національний банк зобов’язав банки продавати не лише частину валютної виручки клієнтів, а й власних надходжень в інвалюті. Про це регулятор зазначив у роз’ясненні вимог постанови від 14.05.2013 № 163 «Про зміну строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів і запровадження обов’язкового продажу надходжень в іноземній валюті».

Так, Нацбанк подовжив вимогу щодо обов’язкового продажу на міжбанківському валютному ринку 50% валютної виручки резидентів за зовнішньоекономічними договорами та запровадив продаж надходжень із-за меж України в інвалюті на користь фізичних осіб у сумі понад 150 тис. грн. за місяць. Разом з цим, регулятор постановив, що нововведення поширюється також на власні операції уповноважених банків.

Одночасно, у зв’язку із відсутністю чіткого переліку даних операцій, на запит УКБС Нацбанк роз’яснив, що обов’язковому продажу підлягає:

- валютна виручка, отримана уповноваженим банком внаслідок здійснення зовнішньоекономічної діяльності;

- комісійна винагорода в інвалюті, отримана банком за надані фінансові послуги за договорами з міжнародними платіжними системами;

- надходження понад 150 тис. грн. на користь фізосіб у вигляді коштів за операціями іноземного інвестування в Україну на поточні та інвестиційні рахунки; коштів, переказаних нерезидентами як кредит, позика, фінансова допомога; коштів, що надходять для розміщення на депозитних (вкладних) рахунках фізосіб.

Також НБУ зазначив, що нові вимоги не поширюються на відсотки за залишками коштів на кореспондентських рахунках, що відкриті уповноваженими банками в іноземних банках-кореспондентах.

         В УКБС вважають, що норма щодо обов’язкового продажу частини валютної виручки хоча й не є лібералізаційною, але виправдана в рамках заходів зі стабілізації валютного ринку України, що проводяться Нацбанком. Адже, під час розпалу валютних коливань у 2012 р. обсяг чистої купівлі валюти (за даними НБУ) склав в серпні - $0,723 млрд., у вересні - $1,8 млрд., у жовтні - $2,2 млрд. Із запровадженням Нацбанком вимоги щодо обов'язкового продажу надходжень в інвалюті (постанова № 475 від 16.11.2012), чиста купівля валюти в грудні 2012 р., завдяки різкому зниженню попиту на неї, склала $1,65 млрд. після $2,64 млрд. у листопаді.

«За інформацією НБУ, уже 4 місяці поспіль пропозиція готівкової інвалюти перевищує попит на неї. У цілому чистий попит на готівкову інвалюту за 7 місяців п.р. був майже в 30 разів меншим, ніж за відповідний період 2012 р. Це свідчить про зниження напруги на валютному ринку та зростання довіри до національної грошової одиниці. А також про ефективність адмінзаходів НБУ по забезпеченню додаткових надходжень на валютний ринок, – підсумовує Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер».


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.