УКБС: НБУ ВИВОДИТЬ НАСЕЛЕННЯ ІЗ ГОТІВКОВОЇ ЗОНИ

22 серпня 2013, 06:17
Власник сторінки
Экономист
0
210

Нацбанк надав роз'яснення, у зв'язку з обмеженням готівкових розрахунків з 01.09.2013 р.

З початку вересня п.р. сума готівкових розрахунків за участю фізичних осіб не повинна перевищувати 150 тис. гривень, незалежно від дати укладення договору, за яким вони здійснюються. При цьому, для підприємств гранична сума розрахунків готівкою протягом одного дня залишається незмінною – 10 тис. грн. На цьому акцентує увагу Національний банк України, який надіслав на адресу Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» відповідне роз’яснення.
Також НБУ повідомив порядок дій у разі проведення готівкових платежів, що перевищують граничну суму.
Так, якщо готівкові платежі між підприємствами, підприємцями та фізичними особами протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами перевищують граничну суму, то вони проводяться виключно в безготівковій формі через банки або небанківські фінансові установи, які в установленому законодавством порядку отримали ліцензію на переказ коштів без відкриття рахунку. Кількість підприємств і фізичних осіб, з якими здійснюються розрахунки, протягом дня не обмежується.
Розрахунки за товари (роботи, послуги), вартість яких перевищує 150 тис. грн., здійснюється фізичними особами в безготівковому порядку із застосуванням платіжних інструментів, які використовуються для ініціювання переказів, а також шляхом внесення готівкою для подальшого безготівкового зарахування коштів на поточні рахунки юридичних осіб, фізичних осіб- підприємців – отримувачів коштів.
При цьому, розрахунки громадян між собою за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню в розмірі понад 150 тис. грн., можуть здійснюватись, зокрема, шляхом: переказу коштів з поточного рахунку платника на поточний рахунок отримувача коштів або нотаріуса; відкриття вкладного (депозитного) рахунку на ім’я іншої фізичної особи на інших умовах їх повернення; застосування акредитивної форми розрахунків.
«Стратегія Нацбанку щодо подальшого розвитку безготівкових розрахунків в Україні відповідає сучасній світовій практиці і сприятиме зменшенню обсягу готівки в обороті та пов’язаних з цим витрат держави, залученню коштів в економіку держави та її детінізації, а також підвищенню ефективності фінансової системи, – зазначає Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Крім того, населення все активніше використовує платіжні картки для розрахунків, про що свідчить статистика. Так, за даними НБУ, обсяг безготівкових платежів у 2012 році порівняно з 2011 роком зріс майже вдвічі - на 45,3 млрд. грн. і становив 91,6 млрд. грн., а кількість безготівкових платежів збільшилась на 133,4 млн. (або на 38,6%) – до 347,5 млн. операцій.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.