УКБС: ЕЛЕКТРОННЕ СУДОЧИНСТВО В УКРАЇНІ НАБИРАЄ ОБЕРТІВ

27 серпня 2013, 08:07
Власник сторінки
Экономист
0
219

Ініційований Асоціацією «Український Кредитно-Банківський Союз» проект «Електронний суд» впроваджує нові сервіси та охоплює все більше коло учасників.

        До проекту електронного судочинства підключаються також адвокати України, які для представництва інтересів сторін судового процесу отримали можливість оперативного доступу до інформації про хід розгляду судових справ та процесуальних документів.

         Для детального ознайомлення адвокатів та юристів з практичними аспектами роботи в системі відбувся семінар за участі ДСАУ, Міндоходів, ДП “Інформаційні судові системи” та УКБС.

         На заході опрацьовані можливості системи «Електронний суд» та проведено інструктаж адвокатів та юристів, як користуватися її послугами на практиці, зокрема порядку отримання від суду процесуальних документів в електронному вигляді; отримання судових повісток за допомогою SMS-повідомлень; доступу до списку справ, призначених до розгляду тощо.

         Також розглянуто порядок подання в електронному вигляді позовних заяв, апеляційних та касаційних скарг та інших передбачених процесуальним законодавством документів (така можливість буде надана користувачам системи з 2014 року в рамках реалізації II-го етапу проекту).

         Крім цього, Міндоходів поінформовано та роз’яснено особливості використання електронного цифрового підпису (ЕПЦ) в системі електронного судочинства. Всі платники податків можуть отримати безкоштовно власний ЕЦП в Центрі сертифікації ключів міністерства, яким, за статистикою Міндоходів,  протягом поточного року  видано 508,5 тис. електронних підписів. Їх власниками стали 350,4 тис. платників. При цьому, найактивнішими користувачами послуг центру є фізичні особи, 276,1 тис. яких за січень – липень п.р. отримала 321,8 тис. безкоштовних посилених сертифікатів. За цей період 74,3 тис. юридичних осіб замовили 186,7 тис. ключів.

         «Можливість використання системи «Електронний суд» доступна для кожного громадянина чи підприємства, і поступово набуває поширення в Україні. Так, лише Апеляційним судом Дніпропетровської області за період з 27.11.2012 по 04.06.2013 електронною поштою було відправлено 435 судових документів, з них 53 повістки-повідомлення про дату призначення справи до розгляду та 382 інших процесуальних документа (дані порталу «Судова влада України»). На поштову відправку  вказаних документів потребувалось би декілька тисяч гривень, – зазначає Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Таким чином, електронне судочинство покликане забезпечити ефективне, своєчасне та економічно вигідне інформування учасників судового процесу, всебічну реалізацію їх права на судовий захист, заощадження бюджетних коштів та мінімізацію корупційних чинників за рахунок обмеження людського фактору».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.