УКБС: БЕЗГОТІВКОВІ РОЗРАХУНКИ ПОТРЕБУЮТЬ ДОДАТКОВИХ РОЗ’ЯСНЕНЬ НБУ

03 вересня 2013, 10:20
Власник сторінки
Экономист
0
200

УКБС звернувся до регулятора за наданням нових роз'яснень щодо проведення безготівкових розрахунків

Національний банк України надав роз’яснення щодо проведення безготівкових розрахунків за договорами купівлі-продажу на суму більше 150 тис. грн., які підлягають нотаріальному посвідченню. Одночасно Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз»  звертає увагу на необхідність уточнення спірних питань, що виникають при практичному застосуванні нових вимог щодо  встановлення граничної суми розрахунків готівкою.

Зокрема, у зв’язку з набранням чинності з 01.09.2013 норм постанови Правління НБУ від 06.06.2013 № 210 (далі – постанова), регулятор наголосив, що у випадках перевищення суми договору купівлі-продажу між фізичними особами розміру                        150 тис. грн. нотаріус повинен здійснювати посвідчення такого договору після того, як переконається у дотриманні сторонами вимоги про проведення розрахунків у безготівковій формі. Окремо Нацбанк регламентував перелік документів та їх обов‘язкових реквізитів, що підтверджують здійснення безготівкових розрахунків. Додатково НБУ уточнив, що у безготівковій формі мають здійснюватися платежі на загальну суму договору незалежно від розміру кожного платежу.

Одночасно експерти УКБС звертають увагу на спірні питання щодо порядку виконання окремих вимог постанови при проведенні операцій, за якими готівка від фізичної особи переходить до підприємства або підприємця протягом одного дня в якості плати  за товари (роботи, послуги).

         Так, потребує чіткої відповіді питання про можливість проведення готівкових касових операцій, за якими підприємство-отримувач коштів не виступає в якості суб’єкта торгівлі, надання послуг або виконання робіт, але приймає від фізичної особи протягом одного дня кошти в сумі більше 150 000 грн.

         Дана проблема може виникнути при здійсненні фізособою плати за придбані корпоративні права, в тому числі частки у статутному капіталі або акції, емітентом яких виступає  підприємство-отримувач коштів, при наданні (у т.ч. акціонерами) фінансової допомоги підприємству-отримувачу коштів. Крім цього, потребують чіткого тлумачення операції, пов’язані із виконанням фізособою зобов’язань з повернення кредитних позик, відшкодування завданої шкоди або сплати неустойки (штрафних санкцій) за цивільними договорами тощо.

«Надання Нацбанком додаткових розяснень щодо порядку проведення операцій, за якими готівка переходить від фізичної особи до підприємства протягом одного дня, зробить нові норми більш чіткими та зрозумілими для фінансових установ та їх клієнтів, – зазначила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Це   не лише забезпечить однозначне тлумачення  нових норм  регулятором, органами податкової влади та субєктами господарювання, а й дозволить уникнути ускладнень при погашенні позик фізосіб».


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.