В АМКУ ПІДТРИМАЛИ УКБС ЩОДО НЕДОЦІЛЬНОСТІ ОБМЕЖЕННЯ РЕКЛАМИ КРЕДИТІВ

09 вересня 2013, 10:51
Власник сторінки
Экономист
0
166

Експерти Громадськоъ Ради при АМКУ підтримали позицію УКБС щодо недоцільності внесення змін до Закону України "Про рекламу"

Позиція Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» щодо неприпустимості обмеження конкуренції на ринку реклами послуг споживчого кредитування підтримана експертами Громадської ради при Антимонопольному комітеті України.

За наслідками обговорення новацій проекту Закону «Про внесення змін до Закону України «Про рекламу» (реєстр. № 2491а від 03.07.2013) Громадська рада вирішила порушити перед Антимонопольним комітетом України питання про звернення до Верховної Ради щодо його відхилення як такого, що матиме негативний вплив на конкуренцію на фінансовому ринку.

Вказаний законопроект встановлює широкий перелік обов’язкових вимог до змісту реклами послуг, пов’язаних із наданням позик, яка розміщується фінансовими установами. Зокрема, зобов’язує зазначати у рекламі інформацію щодо усіх умов, що визначають фактичну вартість позики і впливають на її вартість. Така новація, на думку УКБС, не лише суперечить нормам чинного законодавства України, зокрема Закону України «Про захист економічної конкуренції», щодо засад рівності суб’єктів господарювання перед законом, а й недоцільна.

Експерти УКБС пояснюють, що законопроект фактично вимагає викладати у рекламі більшу частину тексту договору кредитування, яку не зможе вмістити жодна рекламна площа. Крім того, введення додаткових норм не є необхідним та доцільним, оскільки питання ознайомлення клієнта про умови споживчого кредитування та сукупної вартості кредиту вже врегульоване чинним законодавством. А саме, Законом «Про захист прав споживачів» та Постановою НБУ № 168 від 10.05.2007, які є достатніми для отримання споживачем повної інформації про умови кредитування (у т.ч. тип, розмір відсоткової ставки за кредитом, його сукупну вартість та суму окремих платежів, вартість супутніх послуг - реєстрації, нотаріального посвідчення, страхування, оцінки тощо).

 Більш того, новації законопроекту взагалі унеможливлюють рекламу послуг у сфері кредитування, оскільки на сьогодні не існує визначення «середнього» кредитного продукту (т.з. «репрезентативного прикладу»). Кожен кредитний продукт є індивідуальним та залежить від особистих потреб, цілей і фінансових можливостей споживача, терміну кредитування тощо.

         В УКБС вважають, що законопроект пропонує декларативний характер захисту прав споживачів, оскільки питання щодо надання споживачеві повної інформації про умови кредитування вже врегульоване діючим законодавством. Водночас, для забезпечення зваженого підходу українського споживача до вибору фінансових послуг, убезпечення його від невиправданих витрат та оманливої реклами, необхідно всебічно підвищувати рівень фінансової обізнаності населення, починаючи з відповідних дисциплін шкільної програми.

«Важливим є і питання захисту учасників фінансового ринку від недобросовісної конкуренції. Так, у 2012 р., за даними АМКУ, виявлені численні факти введення споживачів в оману суб’єктами господарювання, які надають позики фізичним особам. Такі суб’єкти неправомірно використовували абревіатуру Б.А.Н.К. (Більш актуально ніж кредит) із додаванням позначень відомих банківських установ, намагаючись скористуватися їх діловою репутацією, - зазначає Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. Всього у 2012 р. органами АМКУ було припинено 776 порушень конкурентного законодавства, з них 418 у вигляді недобросовісної конкуренції, за що на правопорушників накладені штрафи у загальній сумі 22 млн. грн.».


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.