УКБС-НБУ: «ПОЕТАПНА ІМПЛЕМЕНТАЦІЯ БАЗЕЛЬСКИХ ВИМОГ ЗБЕРЕЖЕ КРЕДИТУВАННЯ»

11 вересня 2013, 08:37
Власник сторінки
Экономист
0
182

Асоціація "Український Кредитно-Банківський Союз" виступає за поступове впровадження Базель-ІІ

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» звернулася до Національного банку України із узагальненими пропозиціями стосовно запровадження вимоги щодо покриття капіталом операційного ризику. Це підвищить ефективність управління операційними ризиками та не допустить скорочення кредитування економіки внаслідок штучного падіння капіталізації банківської системи.

Так, у розробленому НБУ проекті Змін до Інструкції про регулювання діяльності банків в Україні (затверджена постановою НБУ від 28.08.2001 № 368, далі – Проект) передбачено норму про розрахунок банками величини операційного ризику на основі базового показника, що орієнтується на середнє за останні три роки значення чистого доходу із даних оприлюдненої річної фінансової звітності.

УКБС зазначив, що дана вимога в цілому відповідає рекомендаціям Базельського  комітету  з  банківського  нагляду (Базель  II), які передбачають декілька можливих підходів до розрахунку величини операційного ризику. Разом з тим  УКБС звернув увагу НБУ на необхідності впровадження зазначених вимог у вітчизняну банківську практику поступово, протягом трирічного перехідного періоду. Адже одночасне врахування сукупної величини операційного ризику при розрахунку нормативу адекватності капіталу може призвести до різкого зниження показників капіталізації банківської системи України. Це штучно створить проблему термінової докапіталізації для багатьох фінансових установ, що вимагатиме пошуку додаткових ресурсів у складних посткризових умовах.

УКБС зауважив, що саме практика поетапного впровадження зазначених вимог Базельської 
угоди в країнах ЄС, Америки та СНД дозволила банкам набути практичного досвіду оцінки
та контролю операційних ризиків, створити відповідні структурні підрозділи та побудувати
систему ефективного управління ними. Так, запровадження підходу базового показника у
Росії в 2010 р. передбачало поступове включення величини операційного ризику до
розрахунку адекватності капіталу (перший рік – 40% розрахункової величини операційного
ризику, другий – 70%, третій – 100%).

Крім цього, експерти УКБС зазначили , що банки з іноземним капіталом (а це 51 із 177 банків в Україні, які мають банківську ліцензію) вже використовують передову міжнародну практику управління операційним ризиком за допомогою технологій, отриманих від материнських організацій. Тому перехід на виконання вимог до капіталу під операційні ризики виключно на основі базового індикативного підходу створить для таких банків технологічні труднощі та призведе до неефективного дублювання управлінської звітності.

Враховуючи, що частка іноземного капіталу в українській банківській системі складає 34 % (станом на 01.08.2013 р.), УКБС запропонував дозволити зазначеним фінустановам здійснювати розрахунок вимог до капіталу на покриття операційного ризику не лише за базовим, а й за іншими підходами, передбаченими угодою Базель ІІ (зокрема, стандартизованим та передовим). Адже запропонований у Проекті підхід базового показника базується лише на оцінці масштабів діяльності банку та не враховує ефективності контролю та управління ризиками. Тому більш пріоритетними з точки зору ефективності управління операційними ризиками є т.з. «вдосконалені» підходи до оцінки, що базуються  на застосуванні власних внутрішніх методик та моделей розрахунку операційного ризику.

«В УКБС переконані, що імплементація стандартів Базель ІІ до розрахунку капіталу на покриття операційного ризику має здійснюватися поступово, що відповідатиме світовому досвіду та міжнародним принципам банківського нагляду,  – зазначила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Це дозволить банківській системі України сконцентруватися на виконанні своєї основної функції – відновлені кредитування економіки, обсяги якого лише почали поступово збільшуватися у поточному році (на 28,8 млрд. грн. або 3,6 %  за січень-серпень 2013 р.) після скорочення майже на 10 млрд. грн. (або на 1,3 %) у 2012 р.».


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.