УКБС ЗАНЕПОКОЄНИЙ БЕЗДІЯЛЬНІСТЮ ГРОМАДСЬКОЇ РАДИ ПРИ МІНЮСТІ

15 жовтня 2013, 08:58
Власник сторінки
Экономист
0
183

УКБС проти звуження прав бізнесу у Громадській раді Мінюсту

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» виступає проти звуження прав представників громадськості, обраних до складу консультативно-дорадчих органів при міністерствах та відомствах.

Так, занепокоєння УКБС викликає штучна бездіяльність Громадської ради при Міністерстві юстиції України (далі – Рада), новий склад якої був сформований ще у березні 2013 року, але досі не опрацював жодного актуального для бізнесу та населення питання, пов’язаного із формуванням державної правової політики.

Однією з причин того, що експертний потенціал Громадської ради не використовується, є тривала процедура погодження проекту нової редакції Положення про Раду (далі – Проект), який розширює повноваження голови Ради і звужує права її членів.

УКБС зауважує, що Проект містить норми, які суперечать Постанові КМУ «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики» від 03.11.2010 № 996 (далі – Постанова № 996). Зокрема, встановлює невизначений термін повноважень голови Ради, що навіть не прив’язаний до терміну каденції складу Ради (водночас, згідно діючого Положення про Раду, її Голова обирається терміном на 1 рік і може бути достроково переобраний у разі виникнення відповідних підстав).

Крім того, Проект встановлює додаткові, не передбачені Постановою № 996, підстави для позбавлення членства в Раді. Це, зокрема, «неактивна» участь в діяльності Ради, «несумлінне» або «неналежне» виконання рішень керівних органів Ради, при тому, що критерії їх визначення у Проекті відсутні.

УКБС вважає, що вказані суперечливі норми Проекту можуть створити інструмент для усунення зі складу Ради «неугодних» членів та призвести до узурпації влади. Адже, крім іншого, Проект обмежує право членів Ради вирішувати питання щодо набуття або припинення членства в ній (опрацювання цього виключного повноваження Ради віднесено до завдань її секретаріату).

Також, на думку УКБС, ефективність Ради може послабити і надмірна формалізація процедури опрацювання питань, віднесених до її повноважень. Оскільки на відміну від діючого порядку, у Проекті передбачено, що питання, подані пізніше, ніж за 10 днів до засідання Ради, не опрацьовані попередньо профільним постійним чи тимчасовим робочим органом Ради, не містять назву та текст проекту рішення до порядку денного, не розглядатимуться на засіданні. Така забюрократизована процедура може перетворити Раду на безкорисну структуру, не здатну оперативно та своєчасно доносити до Мін’юсту проблеми, які турбують громадськість і потребують невідкладного вирішення.

«Основними завданнями Ради є громадський контроль за діяльністю Мін’юсту та сприяння врахуванню міністерством громадської думки під час формування та реалізації державної правової політики, - зазначає Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз», член Громадської ради при Мін’юсті Галина Оліфер. – Водночас, тривалий процес поділу повноважень у Раді, блокує опрацювання цим органом суспільно важливих питань, у т.ч. щодо організації пілотного проекту «Електронний нотаріат»; забезпечення доступу суб’єктів господарювання до інформації з державного реєстру банкрутств; удосконалення процедури державної реєстрації нерухомості; зменшення розміру комісії з продажу арештованого майна та ін.».
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.