УКБС-НБУ: НОВА МОДЕЛЬ РОЗРАХУНКІВ В ІНВАЛЮТІ МОЖЕ ЗАЛИШИТИ УКРАЇНУ БЕЗ ПЕРЕКАЗІВ

16 жовтня 2013, 06:44
Власник сторінки
Экономист
0
184

Асоціація "Український Кредитно-Банківський Союз" просить НБУ роз'яснити надання комісійної винагороди за послуги з переказу в рамках міжнародних платіжних систем

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» звернулася до Національного банку України за додатковими роз’ясненнями у зв’язку із зміною порядку розрахунків на території України за здійсненими переказами у відповідній міжнародній платіжній системі, платіжною організацією якої є нерезидент (далі – МПС).

Так, згідно до оприлюдненого НБУ розяснення від 24.09.2013 р. № 29-209/14427 перерахування учасниками/членами МПС комісійної винагороди іншим фінансовим установам (у тому числі банкам) за надані ними на території України послуги за договорами щодо переказу коштів у відповідній МПС повинно здійснюватися виключно в гривні.

Проте експерти УКБС звертають увагу, що використання іноземної валюти, як засобу платежу між резидентом України та нерезидентом, передбачено Декретом КМУ від 19.02.93 № 15-93 «Про систему валютного регулювання і валютного контролю» та регулюється іншими актами валютного законодавства, у т. ч. Законами України «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» та «Про зовнішньоекономічну діяльність».

Зокрема, згідно з вимогами Декрету, що враховані у попередніх роз’ясненнях НБУ, які не відкликані та не обмежені у застосуванні до учасників МПС (від 05.12.2012 р., від 03.04.2008 р. та від 02.06.2000 р.), при здійсненні розрахунків у МПС за переказом готівки, надходження іноземної валюти на рахунки резидентів-посередників (уповноважених установ) підлягають перерахуванню на рахунки їх власників – учасників платіжних систем у валюті договору, а не гривнях.

 УКБС зауважує, що зазначена модель розрахунків в інвалюті діяла в країні протягом тривалого часу, а отже чинні договори про участь у МПС укладались та реалізовувались учасниками правовідносин під контролем НБУ з урахуванням наведених вимог національного законодавства. Тому зміна порядку регулювання правовідносин за такими договорами через поширення на них вимог роз’яснення НБУ від 24.09.2013 р., залишає цілу низку невирішених питань, що може суттєво ускладнити умови надходження в Україну валютних переказів з-за кордону.

Зокрема, слід врахувати, що ані чинне законодавство, ані роз’яснення НБУ від 24.09.2013 р. безпосередньо не визначає курс, за яким має бути обрахований гривневий еквівалент зобов’язання в інвалюті для здійснення розрахунків. Крім того, зміна умов розрахунків у системі потребуватиме додаткового погодження з платіжною організацією – нерезидентом, оскільки цього вимагають від уповноваженої установи-посередника положення чинного законодавства щодо представництва та умови відповідних договорів, за якими набуті повноваження представника.

«Надання НБУ додаткових розяснень та встановлення перехідного періоду для пристосування до нових правил роботи банків із МПС забезпечить безперебійне надходження в Україну валютних переказів з-за кордону, – зазначила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Це дозволить уникнути погіршення стану платіжного балансу країни, враховуючи, що у 2012 р. за допомогою платіжних систем з-за кордону було переказано 3,2 млрд. дол. США або близько 43% всіх грошових переказів фізосіб».


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.