НЕДОСКОНАЛІСТЬ ДЕПОЗИТАРНОЇ СИСТЕМИ ВЕДЕ ДО ЗБИТКІВ ТА САНКЦІЙ БІЗНЕСУ

06 листопада 2013, 09:32
Власник сторінки
Экономист
0
138

УКБС звернувся до НДУ, НКЦПФР та НБУ щодо необхідності усунення технічних проблем при роботі банків з системами депозитарної діяльності

    Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» звернулася до державних органів  регулювання депозитарної діяльності щодо термінового усунення технічних проблем та вдосконалення наявного програмного забезпечення. Це забезпечить своєчасне виконання суб‘єктами депозитарної системи законодавчих вимог та не допустить трансформації локальних проблем у системну кризу на фондовому ринку.

Зокрема, УКБС звернув увагу Центрального депозитарію України (ЦДУ,        раніше – НДУ) та членів його Наглядової Ради (Національного банку України та Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку) на численні випадки технічних збоїв у системі передачі даних програмного модулю «Оберон» під час зарахування цінних паперів на рахунки депонентів з реєстру власників іменних цінних паперів.

УКБС зауважив, що відсутність миттєвої реакції ЦДУ на оперативні звернення депозитарних установ про втрату телекомунікаційного зв’язку, є порушенням чинного законодавства України. Так, згідно до Закону України від 06.07.12 №5178-VI «Про депозитарну систему України» (абз. 5, п. 7, ст. 9) «програмно-технічні засоби Центрального депозитарію повинні відповідати характеру і обсягу здійснюваних ним операцій, а також забезпечувати його безперебійну діяльність». Крім цього, на виконання зазначених норм рішенням Правління НДУ від 20.09.13 р. №1/6 затверджено «Положення про СОІ», у якому декларується надання технічної допомоги депозитарним установам для усунення нештатних ситуацій при роботі системи.

Це вимагає як вдосконалення програмного забезпечення, так і достатньої кількості обізнаних фахівців регулятора для вирішення відповідних проблем. Адже відсутність оперативної реакції на кризові ситуації призводить до виникнення суттєвих репутаційних та фінансових ризиків у суб‘єктів депозитарної системи внаслідок неможливості  обміну інформацією у системі депозитарного обліку, здійснення операцій та передачі реєстрів. Це також зашкодило дотриманню законодавчо встановлених термінів переведення цінних паперів з Розрахункового центру з обслуговування договорів на фінансових ринках на зберігання до ЦДУ окремими учасниками. 

Крім цього, збої у роботі програмного модулю унеможливлюють подальше проведення облікових операцій депонентів, що обумовлює їх фінансові збитки та невдоволеність роботою депозитарних установ, а також призводить до формування окремих облікових реєстрів ЦДУ у неповному обсязі.

«В УКБС сподіваються на суттєве вдосконалення програмного забезпечення та підготовку достатньої кількості фахівців для його обслуговування, а також на те, що штрафні санкції не застосовуватимуться за порушення вимог законодавства з вини регулятора, – вважає Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Це зніме напругу на фондовому ринку та зменшить збитки депозитарної діяльності, враховуючи, що клієнтська база НДУ нараховує близько 10,5 тис. рахунків емітентів та майже 400 відкритих рахунків зберігачів і депозитарних установ (станом 25.10.13 р.)».

 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.