УКБС: ДІЇ ПОДАТКІВЦІВ ЩОДО ПРОДАЖУ БАНКАМИ БОРГІВ ПЕРЕШКОДЖАЮТЬ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ

07 листопада 2013, 08:43
Власник сторінки
Экономист
0
156

Експерти УКБС обговорили питання щодо захисту прав кредиторі в ході засідання, що відбулосі у Парламентському комітеті з питань фінансів та банківської діяльності

Однією із найгостріших проблем фінансового сектору залишається штучне ускладнення податковими органами процедури очищення балансів банків від поганих боргів, що заганяє кредиторів у глухий кут. Про це зазначили представники Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» у ході круглого столу щодо перешкод в кредитуванні економіки у Комітеті ВРУ з питань фінансів і банківської діяльності.

УКБС зауважено, що на сьогодні фактично заблоковано використання бізнесом такого ефективного способу регулювання обсягу проблемного кредитного портфеля, як продаж боргів шляхом відступлення права вимоги (цесії). Адже починаючи з 2012 р. податківці почали перекваліфіковувати укладені кредиторами договори цесії в договори факторингу, визнаючи їх нікчемними.

При цьому, діюче законодавство, зокрема Цивільний кодекс України (ст.ст. 512, 514, 656) чітко врегульовує можливість заміни кредитора у зобов’язанні шляхом відступлення права вимоги.  

Незаконність практики податківців підтверджена судовими рішеннями на користь кредиторів (наприклад, рішення ВАСУ № К/800/34394/13 від 07.08.2013, № К/800/36821/13 від 28.08.2013, № К/800/42148/13 від 17.10.2013). Суди усіх інстанцій визнають протиправними податкові повідомлення-рішення про донарахування податкових зобов’язань і штрафів внаслідок перекваліфікації правочинів, зауважуючи, що договір цесії не відноситься до договору факторингу в розумінні положень Цивільного кодексу.

Податковий Комітет ВРУ, НБУ, НКЦПФР, експерти Громадської ради при Міндоходів, а також експерти міжнародних аудиторських компаній (у т.ч. EY) солідарні з бізнесом, зауважуючи, що поточна позиція податкових органів потребує приведення у відповідність до чинного законодавства (яким повністю врегульовано питання з відступлення права вимоги). Вони стурбовані діями, які неправомірно створюють фінансові проблеми кредиторам, а також суперечать урядовим заходам щодо забезпечення економічного зростання та світовій практиці списання боргів.

УКБС звернув увагу, що дії податківців на ринку боргів не відповідають принципам євроінтеграції України, передбаченим Угодою про Асоціацію з ЄС, підвищуючи ризики ліквідності та боргової кризи, обмежуючи можливості фінансового сектору щодо розширеного кредитування економічного розвитку на фоні зростання обсягу простроченої заборгованості за кредитами (з початку п.р. зріс на 2,2 млрд. грн. і складає 74,7 млрд. грн. або 8,7% кредитного портфеля за даними НБУ; за іншими оцінками, проблемні кредити складають 20-45%).

«Необґрунтований фіскальний тиск негативно позначається на економічній стабільності України та призводить до погіршення її інвестиційної привабливості. Про що свідчить відтік іноземного капіталу з банківської системи, частка якого, за даними НБУ, з початку п.р. знизилася на 5,7% і на 01.09.2013 становила 33,8% порівняно з 42,9% на 01.09.2012. Починаючи з 2009 р. наш ринок залишили 12 банків з іноземними інвестиціями (переважно з країн – членів Євросоюзу), - зазначає Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Це негативно позначається і на міжнародних рейтингах країни. Так, у вересні п.р. агентство Moody's знизило рейтинг держоблігацій України до рівня «Caa1» з «B3» з можливістю подальшого перегляду в бік зниження через, зокрема, низьку ліквідність української банківської системи».

За результатами круглого столу підсумовано, що позиція податкової в питанні продажу проблемних боргів потребує невідкладного перегляду відповідно до міжнародного досвіду та чинного законодавства України.  

УКБС переконаний, що для остаточного вирішення цього питання потрібна політична воля Президента України та Уряду.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.