На Парад Вишиванок білоцерківці прийшли сім’ями

26 серпня 2012, 15:37
0
873
На Парад Вишиванок білоцерківці прийшли сім’ями

На Парад Вишиванок білоцерківці прийшли сім’ями

Із тисяч народностей світу, більш ніж 200 виросли в нації - створили свої держави і домоглися визнання світової спільноти, серед них -Україна. Сьогоднішній день Незалежності України – це результат тисячолітньої боротьби українського народу за право мати свою національну державу, яка повинна стати запорукою успішного культурного і політичного розвитку суспільства. Отож від 24 серпня 1991 року, а це вже 21 рік, неймовірно гарна чічка на ім’я Україна є незалежною демократичною державою.

У рамках святкування двадцять першої річниці Дня незалежності України в місті Біла Церква пройшов перший білоцерківський парад вишиванок, організаторами якого є ВМГО «Молода Просвіта», та його керівники Тетяна Виговська і Костянтин Климчук. Показати, що українці то є могутній народ, який має найкращий, найгарніший, найбарвистіший, найколоритніший та найсвятковіший національний одяг – такою була мета заходу. Ця неймовірна акція не має аналогів в нашому місті. Щирість, з якою люди беруть участь у цьому святі, створює прекрасну атмосферу натхнення і наповнює радістю причетності до даного дійства. Талант народу виражається повною мірою в рукодільній майстерності, демонструє багатомовність історичної геніальності представників різних регіонів України.

Після урочистостей до Дня незалежності біля погруддя Тараса Шевченка справжні українці взяли синьо-жовті прапори і колоною вирушили до пам’ятників Героїв України. У вишиванковій ході взяли участь близько 70 білоцерківців та гостей міста, які розпочали маршрут покладанням квітів до пам’ятника Богдану Хмельницькому. Після чого колона вирушила до пам’ятної дошки Лесю Курбасу, де білоцерківський поет Володимир Іванців прочитав вірш та вшанував пам`ять українського режисера. Далі білоцерківці прийшли до плити Івану Нечую-Левицькому. Там декламувалися вірш великого Кобзаря України Тараса Шевченка. Олександр Мамалига закликав до боротьби «Холодним Яром», а Діана Ляшенко читала «Лілею».

Поклавши квіти до меморіальної дошки Нечую-Левицькому, українські патріоти, віднесли ікебану з колючого дроту, засохлого бур’яну, будяків та портрета Володимира Леніна до пам’ятника цьому ідеологу державного тероризму. «Ганьба катові українського народу» - вигукували учасники параду. Через півгодини ікебана містично зникла, наче її вітром здуло.
Далі, по центральній вулиці міста вишиванкова хода перемістилася до пам’ятної дошки Вячеславу Чорноволу, де юний патріот Максим Погребняк зачитав вірша, присвяченого цьому державному діячеві. Громада вшанувала пам’ять Героя України піснею про червону калину та покладанням квітів.

Розмаїттям кольорів на вишиванках, білоцерківці справді розмалювали центральні вулиці міста. Патріотичні вигуки «Слава Україні – Героям Слава» розносились на десяток метрів, привертали увагу перехожих. Кінцевою зупинкою маршруту було погруддя Кобзаря, де білоцерківці виконали гімн України.

- Ми вкотре довели, що українці (і білоцерківці зокрема) - це цікаві, модернові люди, які прагнуть жити в сучасному світі, але не забувають свого коріння. Наші перемоги ще попереду – наголосили організатори параду.

Жителі Білої Церкви показали, що вони справжні українці, які пишаються своїми звичаями, культурою та національним вбранням.

©ВІКТОРІЯ ГАЙДУК
Фото СЕРГІЙ КРАСНОШАПКА ТА ТЕТЯНА ВИГОВСЬКА
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Украины
ТЕГИ: Белая Церковь,вышиванка
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.