Білоцерківська молодь проти політичних маніпуляцій

02 жовтня 2012, 18:57
0
24
Білоцерківська молодь проти політичних маніпуляцій

Білоцерківська молодь проти політичних маніпуляцій

«Щоб тобі не запудрили мозок – користуйся ним!»

Кожного українця, який має за своїми плечима 18 років, раз на два-три роки спіткає «біда», котра останнім часом стала українською забавою та збором макулатури – вибори. Хоча ця процедура є ознакою демократичної країни, і через це вже можна крикнути «ура!». Але як тільки приходить час «поставити хрестика» - народна фраза «Вибори, вибори, кандидати – молодці» стає найпопулярнішою цитатою. Кожен виборець прославляє та спростовує будь-які наклепи, захищає від вогню та меча власними грудьми, особливо в транспорті та на базарі, найфайнішого та найчеснішого, на його думку, кандидата на пост нового «короля народу». Та, на жаль, не кожен обирає собі приклад для наслідування самостійно. Велику роль у цьому виборі відіграє саме політична маніпуляція. І найбільшою зброєю методів зробити з Вас «маріонетку» є саме всемогутні ЗМІ.
З нагоди передвиборних пристрастей та сучасного «зомбіювання» виборців політичними силами, 30 вересня «Молода просвіта» Білоцерківщини, на чолі якої стоять наполегливі та рішучі Констянтин Климчук і Тетяна Виговська, провела тренінг під назвою: «Як захистити себе від політичних маніпуляцій?»
Тож що таке політична маніпуляція і з чим її їдять? Політична маніпуляція – це система засобів ідеологічного та духовно психологічного впливу на масову свідомість. Метою політичного маніпулювання є отримання, реалізація та збереження влади.
Для того, щоб розрізнити маніпуляцію, треба мати політичну культуру – сукупність соціально-психологічних настанов, цінностей і зразків поведінки соціальних верств, або хоча б не вестися на обіцянки та пачку гречки. Політична культура поділяється на декілька видів: демократична і авторитарно-тоталітарна. На Україні політкультура характеризується своєю неоднаковістю у різних регіонах. Найяскравіше це відбувається у порівнянні заходу на сходу країни
Для освіченого громадянина є два показники виборчої культури: відповідальність виборця - розуміння значимості виборів, інтерес до них і бажання розібратися у ситуації, та його компетентність – уміння оцінити ситуацію і співвіднести свої інтереси з пропозиціями і перевагами кандидатів і партій.
Вже не перший рік, кандидати, які рвуться щоб потриматися за шматок високого стільця, знають і успішно користуються направленням маніпуляцій на цільову когорту персон похилого віку, які вирішують «не останні питання» цієї країни – бабців. Сьогодні ці «виступальниці» готові підтримувати будь-кого за поповнення свого обіднього столу пачкою печива, гречки, банкою меду та кілограмом зелених помідорів (дякують і за такі, мовляв на підвіконні доспіють). Та вони зовсім не усвідомлюють, що гречка закінчиться, а політичні пожирачі над головою залишаться на декілька років і кинуть народу обгризену кістку.
Види маніпуляцій:
- обіцянки різних, нереальних для виконання, соціальних вигод, переваг, виголошування безвідповідальних заяв, які в майбутньому ніхто не планує виконувати (От хто з олігархів буде ділитися своїм шматком, точніше ШМАТКАМИ хліба, землями, автівками, підприємствами тощо з народом? Навряд чи вони хочуть обділити себе для поліпшення умов простих людей);
- спотворення фактів, перекручування дійсності, особливо у ЗМІ, створених спеціально під певного кандидата (Математика тут проста. Не перший рік спостерігаємо часи, коли гроші вирішують буквально все. Саме ці папірці і переманюють у свої володіння ЗМІ, особливо телебачення, і під впливом тої чи іншої політичної сили-володаря телеканалу чи газети, промивають мізки виборцям;)
- маніпулювання рейтингами (Кожна політична сила вдається до видумання рейтингової ситуації кількості голосів. От тут вже кількість «птичок» залежить від суми «зеленої макулатури» сплаченої за фальсифікацію) ;
- пошук та викриття винних ворогів, боротьба з якими нібито поліпшить існуюче становище (Кожна з політичних сил, яка приходить до влади обов’язково звинувачує своїх попередників. На разі таке явище активно можна спостерігати, аналізуючи реклами Партії Регіонів: «ми нічого гарного не зробили, зате наші помаранчеві попередники наробили багато горя!»);
- створення політичних міфів (Бурна фантазія влади кидає такі казочки, що будь-які фантасти позаздрять);
- використання адміністративного ресурсу (Тиск на бютжетників, селян, соціально-незахищені верстви населення, з метою отримання їхніх голосів);
- підкуп (Саме зараз спостерігається ситуація: «я тобі 100 грн., ти мені – голос» Звичайно, ніхто не підставляє дуло пістолета за невиконання такої справи, але народ сам продається, хоча не розуміє, що у кабінку виборця ніхто не супроводжує і не бачить «відпрацювання оплаченої справи»);
Політична маніпуляція має свій вихід ще за бородатих часів. Кожного разу, її прояв відбувається по-різному і не тільки в Україні, але у будь-якому разі має суттєвий вплив на розрахованих персон. Білборди, буклети, реклами, газети, акції, продукти харчування та ремонти в під’їздах – всі ці позитивні заклики подарунки та піклування є нічим іншим, як перетягненням людей, як канату, на свій бік зла: «Пєрєхаді на тьомную сторону, у нас єсть пєчєнькі» - бувалі жарти серед молодих осередків.
Не є секретом, що для взяття влади потрібні великі гроші (передвиборна кампанія: реклама, подарунки тощо), але якщо подумати - реклама майже нічого не значить. «Не треба багато грошей, щоб пройтися по квартирах виборців не з «пакетом гостинців», а просто поговорити про «наболіле» і про те, що турбує. Якщо ти дійсно переживаєш за людей – люди це побачать» - ділиться власним прикладом Констянтин Климчук.
Якщо Ви думаєте «на вибори не піду навіть під дулом пістолета», буцімто усі депутати – поганці і немає за кого голосувати - ліпше піти на вибори і просто зіпсувати бюлетень, поставивши три птички напроти декількох депутатів чи проявивши фантазію висловити анархію, але варто це зробити задля того, щоб Ваш голос не пішов за когось з повними кишенями.
Як все-таки зробити правильний вибір? Цікавитися політикою, користуватися різними інформаційними каналами, співставляючи факти та інформацію про кожного з кандидатів, критично ставитись до будь-якої політичної реклами, не голосувати за політика, який займається підкупом, та виключно на основі інформації з його буклетів, білбордів тощо, не голосувати за тих, хто має причетність до корупційних дій та не вестися на провокаційну інформацію з чорним піаром.
Сьогодні на народ тисне піар, не є виключенням і чорний, реклама, підкупи, акції, заклики: «вибери мене, вибери мене, бо я найліпший», але ні в якому разі не ведіться на подібні маніпуляції. Голова на плечах дана для того, щоб самостійно робити вибір. Не будьте байдужими та до таких нібито «дрібниць». Ці дрібниці можуть стати великими ямами і принести жахливі наслідки. Вирішуйте головою, а не дарованою гречкою!

ВІКТОРІЯ ГАЙДУК
Фото ТЕТЯНИ ВИГОВСЬКОЇ
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Украины
ТЕГИ: молодежь,Белая Церковь
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.