Казка для дорослих та дітей. Презентація книги

30 жовтня 2012, 22:54
0
228
Казка для дорослих та дітей. Презентація книги

Казка для дорослих та дітей. Презентація книги

Казка – це, як мандрівка в фантастичний світ для дітей, а для дорослих – в минуле. Мало хто із сучасних письменників пише саме для дітей. Ситуацію в дитячій літературі вирішив виправити журналіст,голова Білоцерківського осередку «Молода Просвіта» Костянтин Климчук, який 25 жовтня в міській Центральній бібліотеці презентував свою першу книжку – «Казка про козака Степана,його пригоди і кохання».

Винуватець події розповів історію написання твору. Ідея казки виникла,коли хворів його тоді ще півторарічний синок.

−Захотілося написати йому щось таке,що б його підбадьорило,можливо,не в цей момент,бо воно його не підбадьорить,а коли вже підросте й прочитає,що я хотів йому сказати. Але так,як воно не вкладалося в коротенький вірш,визріла така спонтанна думка,розгорнути його в казку.

А процес написання розтягнувся на три роки. Зате результат який!

Щоб відсвяткувати разом з Костянтином Вікторовичем дебют прийшло багато гостей. Анатолій Іванович та Галина Семенівна(яка є редактором казки) Гаї привітали молодого поета,побажали наснаги та висловили сподівання на майбутню творчу співпрацю. До речі, ілюстратором книжечки є Олеся Гай. Своє слово сказав і кандидат в народні депутати від партії «УДАР» Роман Григоришин, якому, власне, й завдячуємо тим,що книга надрукована. Саме він домовився з лідером партії Володимиром Кличком про фінансування проекту. Не міг,звичайно,не сказати вітального слова і один із наставників пана Костянтина поет Володимир Опанасович Іванців,який зазначив,що тепер мало хто пише казки,тому це чудово,що поет звернувся саме до цього жанру. Вітали Костянтина Вікторовича і його «підопічні»:від імені «просвітян» його вітала Катерина Чубенко. Багато хороших слів ще лунало на адресу дебютанта,авторами їх були його друзі Михайло Нижник ,Юрій Зубар та інші. Михайло Лукич висловив думку,яка просто літала в повітрі. Всі ми знаємо Костянтина Климчука,як активного громадського діяча,тому більшість чекали від автора твір на тему злободенну,прикриту назвою казки. Але виявилося,що ніякої політики там немає і казочка є дійсно казкою,у прямому значенні цього слова.

Казка побудована на українському фольклорі. Дія відбувається під час мало дослідженої літературно доби Руїни в Україні. Крім вигаданих автором персонажів(козак Степан, наприклад) у творі присутні також цілком реальні дійові особи,як от,наприклад, гетьман Іван Виговський. Одним з найцікавіших героїв є типовий «гоголівський» Чорт,який не зрадив собі й виконав функцію «перевізника» козака з України в Москву й назад.

Після завершення офіційної частини відбулася автограф-сесія,де кожен бажаючий отримав книгу з побажанням від автора на пам’ять.

Козаки – традиційні герої наших казок. Для мене прочитати тепер таку казку – повернення в дитинство. Це чудово,якщо діти вже з маленького матимуть змогу вивчати історію свого народу через казку. Тому хочеться побажати Костянтину Вікторовичу творчого натхнення,сприятливого середовища для написання таких чудових творів.

Катерина Чубенко,
Член «Молодої Просвіти» Білоцерківщини

Фото: Андрій Козак, Тетяна Виговська
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Украины
ТЕГИ: сказка,Белая Церковь,Молода Просвіта
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.