"Енн із Зелених Дахів" або Як опиратись тиску дорослих і залишатись собою

26 лютого 2013, 14:37
Власник сторінки
0
107
 Енн із Зелених Дахів  або Як опиратись тиску дорослих і залишатись собою

"Енн із Зелених Дахів" або Як опиратись тиску дорослих і залишатись собою - посібник для всіх дітей та вже давно недітей :)

Енн Ширлі – зеленооке дівчисько з полум’яно-рудими кісками та нескінченною уявою. Життєпис її дитинства – творіння канадки Люсі-Мод Монтгомері – нещодавно з’явився у вітчизняних книгарнях. Комусь вона нагадує Алісу з Дивосвіту, комусь – Пеппі Довгупанчоху, комусь – Тома Сойєра у спідниці.

- Я дуже рада вас бачити, - сказала б Енн, скромно вмостившись на легкому стільчику, напружена і скута, в очікуванні гостей, - Я вже почала боятись, що ніхто не прийде і намагалась уявити, що вас затримало. Я вирішила, якщо сьогодні ніхто не прийде, я вилізу на горішню полицю найвищої шафи і проведу там всю ніч! Мені зовсім не буде страшно! Так чарівливо спати на книжковій поличці, вдихати пахощі свіжонадрукованих сторінок, милуватись місячним сяйвом, що ллється крізь вікно, як ви гадаєте? Можна уявити, що живеш у дженджуристому палаці королеви Фоліянти, правда? Я не знаю, що означає слово "дженджуристий" і "фоліянт", але звучить надзвичайно романтично!
Щось подібне промовила б Енн, якби її якимсь дивом занесло до зали, де книголюбів знайомили з новинкою від львівського видавництва "Урбіно". Втім на легких стільчиках під розлогими стелажами розмітились двоє – модератор Катерина Калитко (зліва) та перекладач Анна Вовченко (справа). Вони неспішно бесідують як давні подруги, люб’язно залучаючи до розмови найактивніших гостей.
- Книжка написана з величезним гумором, - розповідає Анна, - Видно, що володіння мовою дає авторці величезну насолоду. У неї мова зовсім не запилюжена і легка, і дуже молода. Видно, що авторка з тих людей, які ніколи не стають неприємно старими.
Енн Ширлі – вбога сирітка, її виписало з дитбудинку сімейство Катбертів. Щоправда, вони замовляли хлопчика-наймита для сільськогосподарських робіт... Шлях від небажаної зайди до коханої дитини – це її чудесна невигадана історія. Чим схожа дівчинка на незабутніх дітей з шедеврів світової літератури? Анна пояснює:
- Подібна якимось усвідомленням своєї самотності – для Енн це стало кроком до виживання. З іншого боку, створивши свій окремий світ, вона відчула, що має надійний прихисток, де завжди буде самою собою і де ніхто її не скривдить. Така бажана самотність як порятунок від небажаної – це її і об’єднує з переліченими героями.
А відрізняє – безмежна енергія та вміння сотворити власний Дивокрай. Крім того дівчинка вміє активно опиратись примусу дорослих. Її голосний, а не мовчазний, спротив несправедливості та грубощам робить книгу про Енн посібником для сучасних дітей-бунтарів.
На гадку Катерини Калитко, дівчинка дивовижно доросла: "тут немає підкресленого тріумфу дитинства. Вона хоче рости і вона росте, змінюється." Це досвід самої Монтгомері чи це звичайна повчальна книжка для дівчаток?
- Я не скажу, що книжка зовсім не повчальна, бо вона написана в дусі часу [їй більше 100 років]. Тому, насправді, присутнє бажання поділитися досвідом і якось спрямувати в конструктивне русло цю невгамовну енергію, яка є в кожній дитині.
Дискусія розгорілась з приводу тези "історія Енн призначена дівчаткам чи жінкам? дорослим чи дітям?"
З одного боку, вона мріє про рукава з буфами та фарбує волосся у трав’янисто-зелений колір, шукає задушевну подругу та обіцяє їй бути вірною до скону. З іншого боку, вона отримує блискучу освіту та оволодіває усією домашньою жіночою премудрістю (хоча і не любить її). Вона називає герань "Любонькою", населяє сусідній гай привидами і мертв’яками, крутить голови хлопцям та проникає в душу вічному холостяку Метью.
Анна Вовченко припускає:
- Багато сучасних емансипованих дівчат можуть сказати, що ця книга дуже "дєвочкова", правильна, солодкава.
- Є момент навчання співжиття з чоловіками, вміння знаходити спільну мову з ними,
- відповідає Катерина, наполягаючи на жіночості освітлених в романі проблем.
А одна з гостей презентації заявляє:
- У мене спокуса підсунути цю книжку комусь із своїх хлопців. Це така не занудлива енциклопедія для хлопців про правдивий світ дівчат. Треба серію назвати – найкраща серія про дівчат для хлопців.
Люсі-Мод Монтгомері написала цілу серію книг про Енн Ширлі. Дівчинка долає великий шлях від перших сторінок до останніх...Які люди з неї виросли?
- Хороші люди. Вчителька, дружина, мати. В 5 книжці вона виходить заміж, перший рік подружнього життя непростий. Включно з тим, що вона втрачає першу дитину. Попри все це вона не втрачає цієї дитини в собі, навіть в старості, в глибоко поважному віці.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Украины
ТЕГИ: украинские писатели
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.