Білоцерківці вшанували пам`ять Тараса

10 березня 2013, 18:27
0
25
Білоцерківці вшанували пам`ять Тараса

Білоцерківці вшанували пам`ять Тараса

«Він був сином мужика і став володарем у царстві духа. Він був кріпаком і став велетнем у царстві людської культури!» Іван Франко

Біла Церква займала особливе місце у житті Тараса Шевченка. Саме тут, у маєтку Браницьких, він вперше зміг причаститися до зразків високої культури. Бідний, упосліджений кріпак, він ще не знав, що мине кілька десятків років і розкішну «Олександрію» та тиху Білу Церкву будуть згадувати як місце, де ходив Кобзаря. Тож мешканці міста трепетно бережуть спогади про Тараса Шевченка.

10 березня біля погруддя Кобзаря відбувся урочистий мітинг, організований білоцерківською «Молодою Просвітою» та білоцерківським Комітетом захисту української мови, з нагоди Шевченківських днів. Холодна погода і мокрий сніг не стали на заваді білоцерківцям віддати шану Кобзареві. Відкриваючи мітинг, лідер білоцерківської «Молодої Просвіти» Костянтин Климчук сказав: «Тарас Шевченко народився у той час, коли Україна переживала один із найстрашніших періодів своєї історії. Народ стогнав у кайданах кріпацтва, у який його закували спочатку польські магнати, а потім російський царат. Коли здавалося, що Україна дійшла до краю прірви і загибелі, молодий Тарас своїм «Кобзарем» пробудив народ до боротьби. Українці відчули себе українцями, а не упослідженими рабами. Пишаймося ним, бо Шевченко – поет усього людства і його заклики до волі почули в усьому світі. Свідоцтвом цьому є той факт, що пам’ятники Кобзареві стоять у Варшаві, Санкт-Петербурзі, Буенос-Айресі, Вашингтоні, Парижі та багатьох інших містах світу, а всього їх близько 450!»

За тим протоієрей УПЦ КП Микола Пауков та протоієрей УАПЦ Сергій Ковальчук відслужили панахиду за Тарасом Шевченком та помолилися за Україну. У своєму слові Микола Пауков зазначив: «Вчора я побачив на одному з телеканалів повідомлення про заборону вшановувати Трасову пам`ять в одному з міст Черкащини. Мовляв, він революційний поет. Шевченка хотіли поставити собі на службу комуністи і створювали образ поета-атеїста. Олігархічна влада, за допомогою Бузини та інших писак, намагається представити Кобзаря фольклористом, та для нас він завжди є і буде правдоборцем і волелюбцем, а значить – революціонером. Творчість Тараса Григоровича знаходить усе нових читачів, тож кількість людей, які прагнуть жити у справді вільній країні і дихати на повні груди невпинно зростає!»

Також на мітингу виступили лідер Білоцерківської УРП Олександр Мамалига та член Братства ОУН-УПА Володимир Синякевич, а поезія Шевченка живо і влучно звучала у виконанні призера літературного конкурсу «Кобзарева зоря-2013» учениці Катерини Чубенко та студента Артема Маслєннікова.

Наостанок на сніг до підніжжя пам’ятника яскраво лягли квіти принесені білоцерківцями.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Украины
ТЕГИ: Тарас Шевченко,Белая Церковь
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.