«Українська наука, шлях до руху держави вперед!»

08 жовтня 2018, 18:21
Власник сторінки
0
4910

Ті хто рухає українську науку вперед!

Серед їх організаторів – Національна академія наук України, міністерства освіти і  науки, молоді та спорту, Мала академія наук, галузеві академії, провідні університети, де впевнені: у суспільстві потрібно піднімати престиж вітчизняної науки, всіляко її популяризувати, особливо серед молоді, більше розповідати українцям про найважливіші досягнення наших учених. Важливо, що до численних заходів долучилися фахівці з Європейської організації ядерних досліджень (ЦЕРН).

Зокрема, презентація наукових досягнень установ НАН України відбулася в Інституті електрозварювання ім. Є. Патона. Тут науковці  представили майже 450 інноваційних  розробок, спрямованих на підвищення технологічного і технічного рівня різних галузей.

Багатьох зацікавило, над чим працює Інститут відновлюваної енергетики. Його директор доктор технічних наук Степан Кудря переконує, що впровадження відновлюваних джерел енергії (вітру, сонця, малих рік, біомаси) — дуже перспективний жнапрям, особливо з огляду на стан довкілля. «Перед європейським співтовариством Україна взяла зобов’язання до 2020 року перейти на 11% використання джерел відновлюваної енергетики, нині вже 8%, — розповідає «УК» Степан Кудря. — Євросоюз у середньому до цього  терміну повинен освоїти 20%. Отже, це  життєва необхідність. Навіть не тому, що закінчується газ, ядерне паливо, а через те, що відновлювані джерела екологічно чисті. Розробки наших науковців активно впроваджуємо в життя. Саме працюємо над пошуком майданчиків для побудови сонячних, вітростанцій». Науковець запевняє, що у перспективі Україна повинна поступово відмовлятися від вугільної та атомної енергетики, адже майбуття — за екологічно чистими видами енергії.

Поряд з дорослими науковцями цікаві ідеї демонструють юні винахідники з  Малої академії наук. Учні 10 класу київської школи № 304 Вадим Концеба і Кирило Мартин винайшли спеціальну систему для безпеки гірськолижників: браслет знімає біометричні дані (температуру, прискорення, пульс) і передає їх за допомогою радіосигналу на базу, де фахівці стежать за переміщенням і фізичним станом спортсменів. У разі потреби  можна послати сигнал рятувальникам. Талановитих хлопців запросили до США на міжнародний конкурс юних винахідників, проте вони знизують плечима — не мають таких коштів.

Одинадцятикласниця Марта Чичилова зі столичної школи № 37 й учень Київського коледжу міського господарства Тигран Солоян переїхали з окупованого Криму, тепер в Україну прагнуть перевезти й свій винахід. Вони розробили й удосконалили універсальну металеву конструкцію для лікування найскладніших переломів у тварин. «Наш винахід ветеринари успішно використовують упродовж двох років, — розповідає дівчина. — Якщо тварина зламає кінцівку, залишається скаліченою на все життя. Натомість наша конструкція надійно фіксує зламану кінцівку, даючи змогу тварині рухатися, тож переламані кістки добре зростаються».

Винахідники перемагали в різних конкурсах, а в  2014 році Марта захищала цей проект у США на міжнародному рівні й здобула бронзову нагороду. Тепер діти турбуються, як перевезти виробництво з півострова. І хочуть подібну систему розробити для людей.

Загалом цими днями, щоб розказати про найцікавіші розробки вітчизняних науковців, академічні установи й провідні університети відчинили двері для всіх охочих. Під час Днів науки можна було відвідати пізнавальні лекції українських та іноземних науковців, тематичні виставки тощо. Школярі залюбки побували в оснащених лабораторіях наукових інститутів і мали змогу власноруч провести захопливі досліди.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
ТЕГИ: Украина,наука,достижение
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.