Винахідництво в Україні: прогрес чи регрес?!

04 вересня 2018, 14:54
Власник сторінки
Соціальний психолог
0
107
Винахідництво в Україні: прогрес чи регрес?!

За даними Всесвітнього інноваційного індексу 2018 року, Україна за кількістю інноваційних винаходів та технологічних розробок перебуває на 43 місці, а кажуть, що нам немає чим пишатись!!!

Останнім часом в українських ЗМІ шириться інформація, …що науковий прогрес у нашій країні з кожним роком занепадає… що немає нових розробок, а випущені у широкий обіг винаходи є неконкурентоспроможними та несвоєчасними, …що талановита молодь і досвідчені фахівці тікають за кордон у пошуках кращої долі… та ще багато чого. Не в останню чергу у пересічних громадян формують такі думки самі науковці, час від часу виходячи на страйки під органи влади та управління, вимагаючи банального підвищення заробітної плати та збільшення фінансування галузі. І їх можна зрозуміти! Адже виживати самому та годувати свої родини на копійчані зарплати, втілювати у життя свої винаходи у неопалювальних приміщеннях, придбавати за власні кошти комплектуючі для морально застарілої технічної апаратури ще радянських часів, коли весь прогресивний світ прямує у ногу з часом – такі випробування під силу не кожному! А лише тим, хто по-справжньому самовіддано та безкорисно «закоханий» у свою професію, хто всупереч всім перепонам, через важкі випробування, фінансування галузі за залишковим принципом, бюрократизм інстанцій прямує через терени до зірок, не спить ночами, але створює такі необхідні людству «ноу-хау»!
І таких фанатів своєї справи в Україні немало! Наша рідна земля здавна славилась своїми винахідниками та раціоналізаторами. Саме в Україні придумали перший вертоліт, трамвай, штучний супутник Землі, рентгенівський знімок, гіпсову пов’язку та ще багато чого іншого, без чого сучасне людство не уявляє свого подальшого існування… Безкровний аналізатор крові та рідкий скальпель – винаходи наших співгромадян. Першу в світі хірургічну операцію з пересадки нирки було зроблено також нашими співвітчизниками. А імена авіаконструкторів Ігоря Сікорського та Сергія Корольова, батька кінематографа механіка Йосипа Тимченка, електрозварювальників Євгена та Бориса Патонів, визнаного генія медицини Миколу Амосова, і ще багатьох інших, завдяки їх унікальним науково-технічним розробкам, знає і пам’ятає весь світ!!! Їх імена викарбувані золотими літерами в історії винахідництва, раціоналізаторства, інноваційних технологій! Саме завдяки ним людство отримало безліч корисних та необхідних винаходів, які стали у пригоді, багатьом навіть врятували життя. 
Той факт, що Україна – космічна держава з високим науково-технічним потенціалом вже давно ні у кого не викликає сумнівів. Це вкотре довели винахідники українського державного підприємства «Конструкторське бюро «Південне» імені М. К. Янгеля», розробивши унікальну ракету-носій Vega легкого класу, здатну виводити на земну орбіту різноманітні космічні апарати. А втілив цей винахід у життя технічний персонал державного підприємства «Південний машинобудівний завод». Це дозволило напередодні святкування 
27-ї річниці Дня незалежності, 23 серпня 2018 року Європейському космічному агентству з космодрому Куру у Французькій Гвіані успішним запуском ракети-носія Vega вивести на орбіту висотою близько 320 км метеорологічний космічний апарат Aeolus Європейського космічного агентства, оснащений лазерною системою для вимірювання профілю вітру в глобальних масштабах з космосу. Отримана з космічного апарата інформація дозволить покращити якість прогнозу погоди та допомагатиме довгостроковим дослідженням клімату. Цей запуск став дванадцятим у рамках програми Vega і першим у 2018 році. Всього за 6 років роботи Vega вивела на орбіту 27 супутників для 20 замовників з усього світу. 
Але наші винахідники не зупиняються на досягнутому і намагаються реалізовуватись у всіх напрямках суспільного життя. Технологією опріснення морської води, розробленою професором Одеської державної академії холоду, кріотехнологій та екоенергетики ім. Мартиновського В.С. Одеської національної академії харчових технологій Леонардом Смирновим, зацікавились у Африці та Південній Америці. Створена інженером з 
м.Славутич Володимиром Мельником чудо-машина перетворює відходи деревини у паливні брикети для котлів та пічок, і таким чином береже природу, зменшуючи викиди небезпечних речовин у повітря! «Теплі жалюзі» севастопольця Дмитра Чулкова, здатні, завдяки накопиченню сонячної енергії, підтримувати у приміщенні температуру в 22-24 градуси навіть у люті морози… Розроблені вченими Національної академії наук України сапфірові оптичні диски зберігати можуть інформацію десятки тисяч років у різних температурних режимах. Глюкометр у вигляді наручного годинника… Електродерматом – унікальний пристрій, що підвищує якість операцій з пересадки шкіри… Їстівний поліетилен… все це вже реальність і незабаром з’явиться у нашому повсякденному житті.
І хто б там що не казав чи писав, а цифри – річ уперта. За даними Всесвітнього інноваційного індексу 2018 року (Global Innovation Index), Україна за кількістю інноваційних винаходів та технологічних розробок перебуває на 43 місці, випереджаючи РФ, та піднявшись з 50 місця у 2017 році, з 56 місця у 2016 та з 71 місця у 2013 році. І це незважаючи на постійне зменшення фінансування, відсутність технічних та технологічних баз, анонсований відтік талановитої молоді! Феномен українського винахідництва, мабуть, і полягає саме у тому, що чим важче і складніше ми живемо, тим більше виникає бажання та прагнення змінити на краще все навкруги, винайти щось таке, щоб спростити наш побут і життя стало врешті решт легшим та приємнішим!
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
ТЕГИ: наука,изобретение,новые технологии
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.