РОЗПОЧАТО БУДІВНИЦТВО НОВОЇ ІРПІНСЬКОЇ ШКОЛИ

23 липня 2018, 14:05
Власник сторінки
В. о. міського голови - Секретар Ірпінської міської ради
0
4194
РОЗПОЧАТО БУДІВНИЦТВО НОВОЇ ІРПІНСЬКОЇ ШКОЛИ

РОЗПОЧАТО БУДІВНИЦТВО НОВОЇ ІРПІНСЬКОЇ ШКОЛИ – НАЦІОНАЛЬНОЇ ЛОКАЦІЇ ПРОЕКТУ «ШКОЛА ГЕНІЇВ»

За останні три роки в Україні, згідно з офіційними даними Міністерства освіти і науки, у містах були закриті 38 шкіл, а відкрито 4 нові. Сільських шкіл було закрито 231, а відкрито 11. З садочками ситуація майже та сама. В Ірпені ж за останні три роки відкрито більше освітніх закладів, ніж у будь-якому місті України: відкрито 2 дитячих садочки, 1 садок будується, 1 спроектовано та готується тендер, відкрито Ірпінський ліцей інноваційних технологій, добудовується 2 корпуси загальноосвітніх шкіл (№2 і №17), і розпочинається будівництво ще однієї великої сучасної школи. Жодного освітнього закладу не закрито. Що за парадокс, коли вся країна в кризі, а Ірпінь знаходить можливості розбудовувати освітню систему?

Кілька важливих речей впливають на це. Перша, через стрімкий розвиток міста, а також через велику кількість внутрішньо переміщених осіб зі сходу (близько 9000 ВПО порівняно з 50 000 населення міста), є величезна потреба у додаткових навчальних закладах. І влада міста, замість нарікань на війну та кризу, взялася за практичне вирішення цього питання. По-друге, мер міста вивів з «тіні» бюджетні потоки і офіційно збільшив бюджет розвитку міста у 32 рази (!!!!!) за три роки! Крім того, сьогодні збільшувати надходження до місцевих бюджетів містам сприяє децентралізація.

Але хочу зосередити увагу саме на новій школі, оскільки вона має стати ідеальною локацією для реалізації національного проекту «Школа геніїв». У місті Ірпінь розпочали будівництво школи, концепція якої спрямована на подолання протиріччя між стандартизацією освіти та індивідуальним підходом. Ця школа буде відповідати викликам сьогодення та запитам і перспективам майбутнього. Учнів школи спонукатимуть до розв’язання світових економічних та екологічних проблем, розвиватимуть емоційний інтелект, життєрадісність, здатність до аналітичного опрацювання великих обсягів інформації, розвиватимуть медіаграмотність, трансдисциплінарність (освіченість та розуміння концепцій на перетині кількох галузей), дизайн-мислення, транскультурність, кіберзалученість, елективність, евристичність. Саме ці компетентності незалежна неприбуткова дослідницька група Instituteforthe Future з сорокарічним досвідом прогнозування майбутнього сформулювала як навички людей майбутнього, що є необхідними для ефективної взаємодії в новітньому світі.

Ми розробляємо концепцію початкової школи продовженого дня, яка буде діяти зранку до вечора, до уроків і після уроків, і яка у довільній формі могла б допомогти виявити обдарованість учнів у конструюванні, малюванні, кресленні, майструванні, ліпленні, програмуванні, медіа творчості – фото та відео-зйомці та допомогти учневі виконати домашні завдання. Цю школу продовженого дня ми б хотіли мати як підготовчий майданчик до профільного навчання у відповідних школах.

Ми плануємо використання у шкільних навчальних програмах інтегрованих уроків з іноземної мови та інформатики, іноземної мови та фізики і математики, хімії та біології, історії, літератури, іноземної мови і театрального мистецтва, засобами якого учні будуть об’єднувати в творчому процесі історичні, філософські, соціальні, психологічні та культурні аспекти, формуючи при цьому креативність і творчість. «Школа геніїв» має на меті розвивати допитливість, критичне мислення, уміння спілкуватися, здатність конструктивно працювати разом з іншими, здатність співпереживати з іншими й відповідно діяти, здатність налагодити зв'язок зі своїм внутрішнім світом і досягнути відчуття душевної гармонії та рівноваги, бути свідомим громадянином.

Прагнучи в діяльності «Школи геніїв» до інтернаціоналізації та міжнародної інтеграції в освіті, ми пропонуємо інструмент міжнародних проектів зі школами міст-побратимів США, Німеччини, Литви, Польщі, Грузії. Це тижневі навчання в школах, що включають в себе теоретичне та практичне навчання іноземною мовою, подорожі, спільні тематичні проекти та активний відпочинок. Такі міжнародні проекти вдосконалять володіння іноземною мовою (англійська, німецька), ознайомлять зі шкільною програмою, дадуть можливість ближче пізнати історію, географію, культуру, законодавство та соціум. Проектна тематика буде розподілятися на гуманітарні та точні науки.

Якими б гарними не були стіни школи, і які б інновації ми не залучали б, найважливіше в демократичній школі – любов до учня, повага до особистості, підтримка вибору та вподобань кожного маленького громадянина України. І це, як виявилося, найскладніше завдання. Проте, наша команда впорається з усіма викликами. Я переконана.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
ТЕГИ: инновации,школа,Нові лідери,лідер,геній
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.