ЧИ ЗДАТНА ОСВІТНЯ СИСТЕМА УКРАЇНИ ВИХОВАТИ ДРУГОГО СТІВА ДЖОБСА?

11 січня 2017, 09:43
Власник сторінки
В. о. міського голови - Секретар Ірпінської міської ради
0
203

Хто не знає Стіва Джобса? Хто не знайомий з товарами компанії Apple? Таких нема. Тому що Стів разом зі своїми унікальними продуктами змінив світ, був рушієм комп’ютерної революції, заробив мільйони, з

Це був набір вмінь і навичок людини, яка здатна мислити неординарно, творчо, може приймати складні рішення, працювати у команді, управляти змінами, вести перемовини, може бути сміливою вірити і робити те, чим живе її душа.
Ми на порозі Четвертої промислової революції. Глобальний світ прискорюється у своєму розвитку і неймовірно змінюється щодня. Навіть не щороку! Щодня змінюються вимоги до вмінь людей, що беруть участь у зміні нашого світу на краще (тільки такі зміни нас цікавлять). Існують різні погляди щодо переліку необхідних компетенцій «людей майбутнього», яких має виховати сучасна школа. І українська в тому числі. Проте мені більш до вподоби рейтинг «топ 10» Світового економічного форуму, який не тільки прогнозує вимоги до успішних працівників 2020 року, але й порівнює з рейтингом 2015.



Розглянемо лише декілька на життєвому  прикладі Стіва Джобса та нашої школи.

ВІДЧУТТЯ СВОГО ПОКЛИКАННЯ
Стів Джобс часто у своїх висловлюваннях наголошував, що важливо відчувати, що ти хочеш робити, до чого тяжіє твоє серце та інтуїція. Він закликав молодь до самопізнання в першу чергу, та пошуку свого покликання. Стів не мав вищої освіти, але близько 18 місяців система освіти США давала йому змогу вільно відвідувати заняття, до яких він відчував емоційний потяг. Система дала йому змогу розвивати емоційний інтелект, дала йому свободу вибору дій. Система не давала волі суспільству його засуджувати, направляти на «путь істини», примушувати робити «правильно», як усі.
Чи система освіти України питає в учнів, які уроки більше хочеться відвідувати, чи цікаво вчиться, чи хочеться виконувати домашні завдання, чи почувається він комфортно? Ким дитина хоче стати, яких висот досягти, що йому/ій до душі, чим би хотілося займатися саме сьогодні і в житті загалом? Чи відповідає зміст освіти та уроку тому, що бажає учень? Відповідь – ні.

ЛЮБОВ ДО СВОЄЇ СПРАВИ
Стів Джобс говорить багато про любов до своєї справи. Лише за цієї умови, на його думку, можна бути успішним. Він говорить саме про ЛЮБОВ. Не про знання чи вміння у своїй справі. Для його це вторинне. Первинне – бажання, любов, пристрасть. Це простір для розвитку творчості, це середовище для роботи інтелекту. Цей пункт мого переліку поєднує і покликання, і творчість. Проте він надзвичайно важливий, бо він стосується мотивації. Для того, щоб любити свою справу, ви маєте зрозуміти, що ви любите. Для того, щоб це зрозуміти, вам потрібно спробувати різне і не боятися помилитися, не боятися осуду оточуючих, мати право на вибір.
Півроку моя дитина вчилася в Ізраільській школі. Для неї, навіть без знання мови та за відсутності друзів, це був найкращий час навчання у її житті. Вона вам про це залюбки розкаже. За світовими рейтингами в Ізраїлі одне з найбільш освічених населень у світі. І освіта ця здобувається у любові до навчання. Не навчальних репресіях, покараннях, поганих оцінках, засудженнях та поучаннях. В школі має бути любов та підтримка. За 6 років навчання в Національному педагогічному університеті (хоча я і навчалася відмінно) не було жодного семінару чи лекції на тему: як створити комфортну дружню атмосферу у класі, як робити дитину щасливою, як її морально підтримати, як мотивувати дитину вчитися, як її позитивно налаштовувати на пошуки себе. Наша школа не дає вибору, свободи, шансу зворотнього зв’язку для учня. Бо командно-адміністративний метод нашої системи не знає таких понять.

ТВОРЧІСТЬ
Творчість дорівнює винахідливість. Стів Джобс творив. Він створював образи винаходів у своїй уяві і за допомогою організаційних здібностей втілював в життя. Творчість, грубо кажучи, це здатність створювати таке, чого ще не існує в світі, або ще не відоме. Кожен дитячий малюнок – це теж процес творчості. Проте це не зовсім та творчість, про яку йдеться у висновку Світового економічного форуму та «топ 10» компетенцій. До речі, варто зазначити, що здатність до творчості, у порівнянні з рейтингом 2015 року, Форум ставить «Творчість» у трійку найбільш запитуваних вмінь сучасного світу. То як це виховати?!
Повертаючись до історії з Ізраілем, хочу зазначити, що діти постійно займалися високим типом творчості: експерименти, проекти, застосування уяви, театральність. Був у моєї доньки у 4 класі предмет «наука» (без диверсифікації), і щодо цих уроків моя мала із захопленням в очах розказувала про експерименти з хімії, фізики, біології. Вона розказувала, як вони продумують варіанти, гіпотези, аналізували наслідки. Я була шокована. А домашні завдання були у форматі проектів, які потрібно було придумувати. Мене вражали ребуси, ігрові квести на листку олівцем від руки, геометричні конструкції з чого прийдеться, кольорові презентації на комп’ютері та телефоні. Чи використовуються ці методики в українській освіті? Відповідь та сама - ні.

ЗАМІСТЬ ВИСНОВКУ
Маємо запитати у продовження теми: чи вчить наша школа командній роботі? Чи дає змогу навчитися приймати рішення? Чи створює середовище дебатів та переконання у своїй власній думці? Чи може українська школа виховати нового Стіва Джобса? Гадаю, ви погодитеся: на жодне з цих запитань навіть з натяжкою не можна відповісти позитивно. На жаль. Нам є над чим попрацювати. Ми можемо взяти кращі світові зразки. Для цього не існує бар’єрів! А прекрасних прикладів  - повно. Мені подобається як написана «Концепція розвитку освіти України на період 2015-2025» і Концепція «Нової української школи», вони говорять про ту саму проблему і намагаються окреслити шляхи виходу із цієї ситуації. Проте у мене забагато пересторог щодо практичної сторони реалізації цих задумів.
Ми ще не торкалися питання володіння міжнародними мовами, хоча б англійською. Це вагомий бар’єр особистісного розвитку в Україні і для молоді, і для дорослих. Те саме стосується і науковців, в тому числі в сфері освіти. Оскільки набільш глибокі, цікаві статті та дослідження, на мою думку, переважно англійською мовою, то ми точно не в глобальному тренді. Потрібно це долати в першу чергу. Але про це в наступному монолозі.
І завершити хотілося б словами Стіва Джобса, які були адресовані молодому поколінню: «Ти можеш змінити світ, змінити своє життя, можеш зробити його краще». Давайте вірити і робити краще для наших дітей. Ми це можемо.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
ТЕГИ: навчання,творчість,Стів Джобс
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.