Адаптуємо американський досвід ветеранської політики до українських реалій

16 квітня 2024, 17:48
Власник сторінки
політконсультантка
0
405
Адаптуємо американський досвід ветеранської політики до українських реалій

Українська політика має визнати потенціал ветеранів як рушійної сили позитивних змін. І надати їм необхідну підтримку та можливості для виконання їхньої лідерської ролі на політичній арені.


11 квітня у Вашингтоні відбулась друга з циклу міжнародних конференцій «Дієва ветеранська політика в Україні: міжнародний досвід», на якій було представлено та обговорено план реформування ветеранської політики в Україні.

Цей стратегічний документ, безперечно, є надзвичайно актуальним, оскільки пропонує шляхи ефективної ветеранської політики в Україні, використовуючи кращі практики та досвід США.

Документ з'явився завдяки зусиллям Віталія Герсака, військовослужбовця ЗСУ та голови ГО «Вільні та вірні», якого ветеранська спільнота делегувала для офіційного представлення та захисту своїх інтересів на міжнародному рівні.

В мережі можна натрапити на доволі дивні заздрісні та недоброзичливі публікації зі згадуванням Віталія Герсака та його однодумців з ГО «Вільні та вірні». Але то пишуть люди, далекі від обізнаності в темі та справі, яку рухають ці завзяті люди. На противагу авторам і замовникам різних «пасквільних» матеріалів, Віталій від самого початку бойових дій в Україні, став прикладом патріота дії, а не «гри слів». Почавши як доброволець, він швидко розумів, що відданість Батьківщині не обмежується лише полем бою. Отож заснував Громадську Організацію «Вільні та Вірні» та взяв на себе серйозну і непросту місію – допомагати ветеранам, військовослужбовцям та їхнім родинам.

Усвідомлюючи важливість міжнародної співпраці, Віталій створив платформу для обміну досвідом та знаннями між США та Україною. У лютому відбулася конференція «Ефективна ветеранська політика для України: Міжнародний досвід та план дій», в якій взяли участь експерти, державні службовці, ветерани та інші дотичні до ветеранської політики фахівці з України, Європи та США.

З того часу ця ініціатива була підтримана Інститутом демократії та розвитку «PolitA» і зосереджена на створенні стратегії для посилення українсько-американської співпраці у сфері ветеранської політики. Досить оперативно, протягом лічених місяців було створено міжнародну експертну робочу групу та розпочато аналітичне дослідження з питань реабілітації та адаптації ветеранів.

У продовження цієї важливої ініціативи, 11 квітня у Вашингтоні в Національному прес-клубі відбулася конференція, за участю представників Конгресу США, Верховної Ради України, експертів з ветеранської політики, громадських активістів. На конференції був представлений план реформ, який значно покращить двосторонні відносини України та США у спосіб адаптації американських практик у сфері ветеранської політики до українських реалій.

Немає потреби зайвий раз пояснювати, наскільки нині життєво важливим для нашої країни є партнерство зі США. Знаємо і постійно вболіваємо за те, що у Конгресі США не ущухають суперечки щодо виділення додаткової підтримки Україні – спікер Палати представників Майк Джонсон стикається із жорстким опонуванням ультраправих республіканців. І, оскільки майбутні вибори в США, вірогідність нового президентства Дональда Трампа, можуть кардинально вплинути на американську підтримку України, неабияк важливо те, що Віталій Герсак зі спільнотою однодумців вибудовує зараз дружній і партнерський діалог у тому числі із політиками-республіканцями.  

План з реформування ветеранської політики підтверджує, що для втілення  зазначених рекомендацій у життя потрібна значна робота. Це, зокрема, стосується змін у законодавстві України, яке має відтепер враховувати й ті соціальні зміни, що відбуваються через тривалу військову агресію. У майбутньому ветеранська політика охопить 15% населення України. Тож вкрай важливо створити в Україні умови для реабілітації та адаптації активних громадян, щоб не втратити їхній потенціал.

Аналітичний звіт, представлений на конференції у Вашингтоні, якраз і вказує на шляхи реалізації цього, опираючись на досвід США, де багаточисленні закони та політика відображають зобов'язання уряду підтримувати і вшановувати ветеранів, забезпечуючи їм необхідні пільги та послуги.

Українська політика має визнати потенціал ветеранів як рушійної сили позитивних змін. І надати їм необхідну підтримку та можливості для виконання їхньої лідерської ролі на політичній арені. Таким чином Україна зможе використати багатство таланту, відданості та патріотизму ветеранів, що в кінцевому підсумку зміцнить демократичні інституції нашої держави та забезпечить більш процвітаюче і безпечне майбутнє для всіх українців. 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.