«Своє бачення» історії Європи (або як в Угорщині навчають молодь)

14 вересня 2022, 10:01
Власник сторінки
Favorit005@ukr.net
0
22

«Своє бачення» історії Європи (або як в Угорщині навчають молодь)

08 вересня 2022 року в провідному угорському Інтернет виданні - https://telex.hu було розміщено публікацію з критикою діяльності уряду В.Орбана в частині, що стосується перекручуванням історії та замовчуванням раніше встановлених історичних фактів.

На угорському урядовому порталі – «Національний просвітницький портал» https://www.nkp.hu/ розміщений електронний посібник для учнів 8-их класів з географії у 2016 року випуску, видавцем є Міністерство освіти Угорщини, де у розділі  «IV. Країни-сусіди та Центральна Європа» (IV. A szomszéd országok és Közép-Európa) розміщено інформацію щодо причин збройного конфлікту у колишній Югославії, а саме приховування та перекручування причин війни ​​південних слов’ян геть забувши про етнічний чинник. 

У 2016 році Міністерство освіти Угорщини було видано навчальний посібник з географії для учнів 8-их класів, в якому розділ, що присвячений колишній Югославії викладений у маніпулятивному світлі та не згадує

Зокрема у розділі - «IV. Країни-сусіди та Центральна Європа», а саме підпункту «Географія Хорватії та Сербії», автором коротко описуються наступні провокативні тези, які стосуються розпаду Югославії:

- «У 1991 році після Словенії Хорватія також хотіла вийти з альянсу, проте Сербія перешкодила цьому військовою силою. Сотні тисяч людей загинули або стали біженцями під час збройного конфлікту 1991-1995 років, відомого як Югославська війна. Під час війни серби окупували північно-східну частину Хорватії, звідки втекло близько 150 тис. сербів».

- «Сербія постраждала більше, ніж Хорватія, від розпаду Югославії та південнослов’янської кризи, і відновлення також не було таким швидким і успішним».

- «Міст у Мостарі в Боснії і Герцеговині також став жертвою югославської війни» (підпис до туристичної фотографії непошкодженого мосту) «Змішання національностей спричинило багато проблем у регіоні, наприклад, спалах війни в Югославії на початку 1990-х також була одним із важливих факторів».

«В результаті війни склад населення в обох країнах (Хорватії та Сербії) став більш однорідним, тому що переважно ті, хто належав до меншин, були змушені тікати». 

Водночас, у даному розділі нічого не було вказано про етнічні чистки чи вбивства мирних жителів.

 

Довідково: південнослов’янська війна спалахнула в 1991 році після прагнення держав-членів Югославії отримати незалежність і тривала приблизно десять років. Двома основними причинами війни було загострення раніше штучно придушеного конфлікту між різними етнічними групами, а також агресивна сербська експансіоністська політика та зміцнення сербської гегемонії в Югославії (зміцнювався націоналізм серед хорватів, боснійців та албанців крім Сербії). Війна південних слов’янах призвела до великої кількості жертв серед цивільного населення через етнічні чистки, як-от різанина в Сребрениці (1995 р.), у якій загинуло понад вісім тисяч боснійців і була визнана воєнним злочином. На даний час албано-сербський конфлікт у Косово досі не вирішений.

Також, у цьому ж розділі була розміщена карикатура-завдання для дітей під назвою «Értelmezzétek a karikatúrát! Adjatok neki címet!» («Інтерпретуйте карикатуру! Дайте їй назву!»), який містить зображення, на якому написано «USA-NATO KONFETTI MUVEK» ( «США-НАТО роботи над конфетті»), де в завуальованій формі зазначено, що розпад Югославії був спричинений військовим втручанням США-НАТО.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.