Щодо розпаду угорської праворадикальної партії «Йоббік»

30 червня 2022, 09:37
Власник сторінки
Favorit005@ukr.net
0
85

Щодо розпаду угорської праворадикальної партії «Йоббік»

Угорські політичні експерти прогнозують розпад праворадикальної політичної партії Угорщини «Йоббік» (Jobbik Magyarországért Mozgalom - Рух за кращу Угорщину), пов'язаний із відставкою її голови Пейтера Якаба (08 червня п.р. офіційно оголосив про свою відставку, тимчасово залишаючись головою фракції «Йоббік» у парламенті. 07 травня 2022 року був повторно обраний на посаду голови партії із загальною кількістю голосів понад 70 %).

Так, наприкінці 2020 року колишній голова «Йоббік» Т.Шнайдер оголосив про вихід із депутатської групи «Йоббік» в парламенті Угорщини, а також про свою відставку з посади заступника голови спікера Національної Асамблеї Угорщини. Своє рішення він пояснив наступним чином: «я більше не підтримую ідеї партії, оскільки нинішньому голові партії Петеру Якабу знадобилося всього 4 місяці, щоб знищити всі націоналістичні та консервативні ідеї партії». В подальшому, про аналогічне рішення оголосили ще двоє депутатів - Гергей Фаркаш та Андрея Варга-Дамм.

На думку фахівців, причинами прийняття П.Якабом рішення про відставку з посади голови «Йоббік» стали провальні результати парламентських виборів в Угорщині, а також відсутність належного фінансування структури. На даний час найбільш ймовірними кандидатами на посаду голови партії «Йоббік» розглядаються члени правління партії, а саме Сабов Габор, Карпат Даніель та Лукач Ласло.

Окрім цього, угорські політичні експерти прогнозують частковий перехід електорату «Йоббіка» до іншої праворадикальної політичної партії Угорщини «Рух-Наша Батьківщина» («A Mi Hazánk Mozgalom», голова Л.Тороцкаї), яка посіла на парламентських виборах 2022 року третє місце та набирає популярності у праворадикальному кластері, однак характеризується більш радикальними поглядами, в т.ч. і щодо країн Карпатського регіону (зокрема, Закарпаття).

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.