Підробіток для поліцейських: дали значок – крутись як хочеш!

16 грудня 2021, 09:17
Власник сторінки
Експерт з питань економічної безпеки та державного управління, заступник голови ПП "Надія Є"
0
38
Підробіток для поліцейських: дали значок – крутись як хочеш!

Навіщо платити поліцейським адекватну часу зарплатню? Хай йдуть і підробляють, якщо на життя не вистачає! Принаймні щось подібне нещодавно озвучило керівництво МВС.

Ні для кого вже не секрет, що реформа поліції захлинулась. Якщо згадати, як молоді люди масово вступали в ради Національної Поліції в 2015-2017рр. і порівняти ситуацію з 2021р,. бачимо, що хвиля звільнень з правоохоронних органів не менш вражаюча. І на це є ряд об’єктивних причин: низька зарплата в порівнянні з навантаженням, ризиком, відповідальністю; корупція; провальна кадрова політика тощо. Але однією з головних причин, все-таки є низький рівень забезпечення поліцейського, який по країні становить 13 тис. грн. Варто відзначити, що зарплата поліцейського є найнижчою в системі правоохоронних органів, зокрема службовець НАБУ отримує в 5-6 разів більше.

Питання збільшення фінансування витрат на оплату праці в поліції обговорюється вже не перший місць, але заплата поліцейського залишається стабільно невисоко. І от, нещодавно, Міністр МВС  Денис Монастирський повідомляє, шо в міністерстві хочуть надати працівникам поліції можливість підробляти у неробочий час, наприклад в охороні. Стоп. Якщо це черговий жарт, то й він не смішний. Навантаження на середньостатистичного поліцейського й так надвисоке через недокомплектованість особового складу на рівні в 20-30%, а відповідно, коли ж той правоохоронець має ще десь «підробляти»? І це лише одне й не найсерйозніше питання. Таким «благословінням» на працю міністр може банально узаконити хабарництво і корупцію в поліції. А що, за такою логікою, вдень злочинця ловлять, а вночі його охороняють - все легально, прозоро, а головне, ще й податки з додаткових "доходів" сплачуватимуться. А насправді таке вирішення питання несе в собі колосальні ризики для всієї правоохоронної системи, зокрема відкинути її в 90-і роки, коли в міліцію йшли не за зарплатою, а за посвідченням, повноваженнями і легальною зброєю.

 

Але тішить те, що така «ініціатива» Монастирського не може бути виконана швидко в буд-якому випадку, адже згідно ст.24 ЗУ «Про Національну поліцію» Виконання інших (додаткових) повноважень може бути покладене на поліцію виключно законом. Тож за подібні зміни повинна голосувати Верховна Рада і нам залишається сподіватись на здоровий глузд хоча б частини монобільшості.

Але все одно цікаво, зелені міністри і депутати реально не розуміють, що роблять, чи спеціально руйнують правоохоронну систему?

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: МВС,Адміністрація Президента,Кабінет Міністрів
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.