Україна може залишитися взимку без опалення?

25 жовтня 2021, 21:07
Власник сторінки
Народний депутат України
0
141
Україна може залишитися взимку без опалення?
Костянтин Бондарєв, народний депутат України

Насувається енергетичний колапс - це не тема цього тижня, а тема цієї осені і взагалі цього року.

Що ж відбувається в енергетиці?


За літо наш уряд не завіз вугілля в достатній кількості, щоб забезпечити електроенергією всі наші будинки і підприємства. Також наш уряд не закачав газ, як на мене, з незрозумілих причин. Уявіть собі у нас 30 мільярдів кубометрів газу може зберігатися у підземних газових сховищах − це державне підприємство, яке спеціалізується зберігає газ для потреб України. В цьому році ми чомусь здаємо ці ємності в оренду приватним компаніям, а державна компанія "Нафтогаз", маючи за заявами Коболєва 2$ млрд на рахунках, чомусь не закупила дешевий газ влітку. У підсумку ми отримуємо ціну в 3-4 рази дорожче  і політикум одразу почав бити в набат. З першого вересня ми (фракція «Батьківщина») робили оголошення, звернення, реєстрували законопроєкти, нарешті нас таки почули і почали дискусію з місцевою владою, яка теж зробила в свою чергу багато заяв і провела багато роботи, щоб прояснити для уряда і президента, що енергетичний колапс неминучий. Не зможуть люди заплатити стільки, не зможуть місцеві бюджети за це заплатити. У підсумку, що ж вийшло − підписали меморандум між урядом та мерами про те, що уряд гарантує ціну в 8 грн 20 коп без ПДВ за 1 кубометр газу, додаємо ПДВ і транспортування і отримаємо десь близько 10. Це підніме в платіжці вартість газу десь на 30%, і це вже непогано, тому що на ринку газ піднявся в 4 рази.


Другий крок ми (фракція «Батьківщина») підняли паніку: а все-таки, що робити з місцевими бюджетами. Ок, в меморандумі зафіксували ціну в 13 грн. У ФАПів, лікарень, шкіл є свої проблеми, «Нафтогаз» тепер з ними не підписує договори, тому що за законом ще рік тому їх перереєстрували в неприбуткові підприємства. Це суто технічна проблема, яку можна вирішити. 


Але залишилася проблема, яка взагалі ніяк не вирішили - а що робити з підприємствами? Просто наведу вам приклад, у Калинівці (Київська область) є тепличне господарство − підприємство, на якому працювало понад 300 людей. Так ось тиждень тому воно зачинилось, тому що підприємство не може платити в 4 рази більше за газ з якого роблять тепло для теплиць. Я вам хочу сказати, що скоро помідори і огірки привезені з Америки будуть дешевше, ніж вироблені у нас. Така ж ситуація з добривами: фермери не зможуть посіятись навесні, тому що ціни на добриво злетіли в 4 рази і будуть далі дорожчати. Я думаю, що скоро закриються українські виробники добрив і будемо використовувати китайські добрива, чи іншого виробництва. Одним словом, є така проблема, яка взагалі ніяк не вирішується. 


Що маємо у підсумку? Електроенергії у нас не вистачає, знову йде дискусія, а давайте будемо у білорусів і у росіян купувати, тому що ми не завезли вугілля. Газ в 4 рази дорожче, атомну енергетику вбили довгий час не проводячи на станціях ремонтів − насувається енергетичний колапс. На жаль, ніхто ніяких конкретних заходів не зробив, для того, щоб змінити ситуацію. Наша (фракції «Батьківщина») пропозиція дуже проста − знизити ПДВ в енергетичній галузі на електроенергію, на газ, на вугілля до 5% (ця норма, до речі, з Європейської комісії, про всяк випадок), а також провести переговори з тими приватними компаніями, які сьогодні закачали газ в українські сховища і знайти з ними якийсь компроміс. Наприклад, викупити цей газ для того, щоб забезпечити нашу промисловість і населення.


Вихід є, але чи захоче його знайти президент? У цьому головне питання.



Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: газ,Юлия Тимошенко,Тарифы ЖКХ,Нафтогаз,отопление,горячая вода,Батьківщина,зеленые,Владимир Зеленский,уголь,Юлія Тимошенко,коммунальные платежи,Слуга народа,Володимир Зеленський
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.