Чергові невдоволення керівництва ТУКЗ

25 жовтня 2021, 12:01
Власник сторінки
Favorit005@ukr.net
0
30
Чергові невдоволення керівництва ТУКЗ

Чергові невдоволення керівництва ТУКЗ

Днями, в м.Берегово члени основної національно-культурної організації Закарпатської області - «ТУКЗ – КМКС» провели щорічний з’їзд, під час якого, окрім підбиття підсумків проведеної роботи, керівництво вказаної структури в черговий раз використало можливість піддати критиці діяльності центральних органів державної влади України, які на їх думку, утискають існуючі права та свободи угорців.

Основним ідеологом засідання виступив голова ТУКЗ-КМКС Василь Брензович, який, через звинуваченні його у сепаратизмі та проведення ряду процесуальних заходів у його помешканні та підконтрольних структурах, 01 грудня 2020 року, як справжній лідер, у супроводі дипломатів покинув територію України та перебуває в Угорщині до цього часу, тому підключився до засідання в он-лайн режимі. Також, до он-лайн мережу підключилася діючий депутат Європейського парламенту від угорської партії «Фідес» Андрея Бочкор, яка  також є членом ТУКЗ-КМКС та постійно скаржиться на уряд України, які чинять тиск на угорців. 

Перше, що зробив Василь Брензович – це в черговий раз шляхом голосування узаконив свій термін на посаді та повідомити присутніх про готовність продовжити боротися за угорські права, незважаючи на перебування в Угорщині. На нашу думку, переважна більшість членів Товариства давно знецінила роботу та розчарувалася у Василю Брензовичу, однак, через тиск та боязнь у переслідуванні все ж таки відали свій голос за втікача.  

Виступаючи Василь Брензович підкреслив, що останнім часом центральні органи України, на відміну від інших періодів, права та свободи угорців не забезпечуються, ігноруються та піддаються утискам й обмеженням. За його словами, з прийняттям Україною нового мовного та освітнього законодавства, українська мова почала витісняти всі інші мови, навіть іноземні. Вказані слова також в один голос підтвердила скандальна екс-ректорка Закарпатського угорського інституту ім..Ференца Ракоці ІІ Ільдіко Орос, яка зазначила, що від угорців вимагають, у навчальних закладах та установах, спілкуватися між собою виключно на державній мові, навіть із прибиральницею говорити на ній.

Далі надали слово євродепутатці Андреі Бочкор, яка також підтримала та констатувала про відсутність дружніх взаємовідносини між двома сусідніми країнами, які зіпсувалися. Наголосила, що права угорців продовжують порушуватися та не має бачення про їх поліпшення. 

Наприкінці з’їзду, присутні традиційно прийняли заяву від «ТУКЗ-КМКС», у якій чітко вказали на проблемні питання угорців та закликали органи України не допустити їх порушення та забезпечити рівні права й можливості для представників усіх представників національних меншин, що проживають на її території.

Можна констатувати, що вказані з’їзди та різного роду збори організовуються на вимоги Будапешту та проходять однаково, у ході яких наголошується та приймаються резолюції про неабияк порушенні права угорців та їх переслідування. Але, всі повинні розуміти, що це не що інше як слова та наміри таким чином вплинути на керівництво України та піти на вигідні для офіційного Будапешту поступки, в першу чергу в мовному та освітньому законодавстві.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.