Чому не варто боятися великої приватизації

07 жовтня 2021, 09:24
Власник сторінки
Політтехнолог, співавтор книги "Виграти вибори: покрокова інструкція".
0
36
Чому не варто боятися великої приватизації

Якщо комусь здається, що держава влаштовує “розпродаж” - аж ніяк. Лише за час підготовки стартова вартість “ОГХК” піднялася з початкової оцінки у 2,1 млрд грн до 3,7 млрд грн.

Вже за кілька тижнів в Україні розпочнеться велика приватизація. Одразу два об’єкти з тиждень знайдуть нових власників на відкритих аукціонах - завод “Більшовик” у Києві (“ПКМЗ”) та “Об’єднана гірничо-хімічна компанія”. 


Приватизація багато кого лякає. Більше всіх бояться колишні і теперішні бенефіціари, які звикли заробляти на державних підприємствах. Але є і звичайні люди, яких ті самі корупціонери лякають 90-ми, олігархами, “зовнішнім управлінням”, Соросом та ким завгодно, аби хоч якось втримати контроль над потоками.


В реальності ж саме збереження в держвласності близько 3600 підприємств призвело до повного розпилу та занепаду багатьох з них, та тотального зростання з тіньовим бізнесом тих, які ще живі. 


Приватизація - прозора 


З початку 2020 року мала приватизація (об’єкти вартістю до 250 млн грн) принесла 5,5 млрд гривень до держбюджету. В той же час збиток державних підприємств в 2020 році за даними Мінекономіки - понад 50 млрд грн. Тобто державні підприємства здебільшого не тільки не приносять прибутку, але й роблять державу ще біднішою. 


І приватизація - це не тільки разовий платіж. Нові власники розвивають бізнес, створюють робочі місця, платять податки. Економіка зростає, а не стагнує. 


Всі ми пам’ятаємо приватизацію 90-х і 2000-х. Не так давно інформацію про об’єкти, виставлені на продаж можна було отримати тільки «по блату». З газети «Вісник приватизації» накладом 400 примірників. 


Та це вже минуле. Цифровізація в дії - Фонд держмайна публікує інформацію про усі об’єкти на сайті privatization.gov.ua - і не має значення чи ти малий бізнесмен, чи співробітник ТНК. Інформація доступна. 


Колись чиновник міг «по блату» дати під приватизацію якийсь об’єкт. На папері – символічну суму, а реальну – готівкою «втемну». Це в минулому. Всі аукціони тепер на Prozorro, і прийняти участь може кожен бажаючий. 


Масштабувати успіх

Для залучення стратегічних інвесторів та дійсно великих коштів в національну економіку, потрібна велика приватизація. Перші на черзі - “Перший київський машинобудівний завод” (“Більшовик”) та “Об’єднана гірничо-хімічна компанія”. 


Коли мова йде про підприємства за кілька мільярдів гривень - це вже не історія про малий та середній бізнес. І тим важливіше, щоб процес був максимально прозорим, а підготовка якісною.


Для цього кожен об’єкт ретельно аналізують, “очищають” від всіх корупційних схем, розв’язують давні проблеми з судами тощо. Кожне підприємство унікальне, тому і підхід потрібен різний. 


Для цього, зокрема, залучають і радників з приватизації. Це аудиторські та фінансові компанії зі світовим ім’ям, які допомагають зробити з кожного об’єкта “цукерку” для інвесторів - проводять перевірки, готують якісні маркетингові матеріали, будують фінансові моделі й залучають учасників до аукціонів. 


Якщо комусь здається, що держава влаштовує “розпродаж” - аж ніяк. Лише за час підготовки стартова вартість “ОГХК” піднялася з початкової оцінки у 2,1 млрд грн до 3,7 млрд грн. 


Компанія дійсно стала значно ціннішим активом - там більше немає корупції й менеджменту Фірташа, прибуток в 2020 році зріс у 3,5 рази, а запаси збільшуються. Саме привабливість “ОГХК” для інвесторів гарантує, що держава отримує максимум коштів від приватизації.


У випадку з київським “Більшовиком” нарощувати виробництво та налагоджувати ефективний менеджмент вже запізно. Майже все обладнання заводу давно не працює, з 20 цехів “живі” лише 2. Заробляє завод на оренді численних приміщень. Зараз в “Більшовика” понад 500 млн грн боргів, більшість з яких за податками. 


Тому приватизація для заводу - ледь не єдиний спосіб взагалі отримати шанс на виживання, а державі заробити гроші. Усі борги новий власник повинен буде виплатити за умовами приватизації. Тобто бюджет отримає щонайменше 1,4 млрд грн за сам аукціон, та ще кілька сотень мільйонів за старими боргами. 


При цьому виробництво збережеться - але не в Києві. Усе нормальне обладнання буде розміщено на майданчику завода в Жашкові. А у столиці нарешті почне розвиватися цілий квартал біля центру.


До речі, закон проти олігархів (5599) прямо забороняє таким особам брати участь у приватизації. А закон про саму приватизацію також закриває до неї доступ російському капіталу, підсанкційним особам та офшорам, в яких не можна визначити кінцевих бенефіціарів та джерело коштів. 


Висновок - приватизація сьогодні стала реальним інструментом залучення коштів до бюджету та відновлення економіки. Прозорі процедури, доступ до інформації, ретельна підготовка об’єктів та продумані приватизаційні умови - це вже реальність, а не мрія. 


А успішне проведення аукціонів “ОГКХ” і “ПКМЗ” невдовзі стане найкращою рекламою українського інвестклімату.  


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.