Культура не має бути «чайкою при битій дорозі»

19 квітня 2021, 11:48
Власник сторінки
Політтехнолог, співавтор книги "Виграти вибори: покрокова інструкція".
0
8
Культура не має бути «чайкою при битій дорозі»

Культура є інструментом геоекономіки. І для того, щоб вона приносила плоди, потрібно інвестувати та думати про експансію.

Івану Мазепі (той, що на десяти гривнях) дослідники приписують авторство пісні про чайку в якої чумаки по дорозі в Крим забрали пташенят. 


«Ой горе тій чайці, чаєчці небозі, що вивела чаєняток при битій дорозі».


Цей лейтмотив потрібно  долати. Цілком. Вщент.  Чи не найбільше заважає розвитку української культури, напевно, страх експансії, відстуність життєстверджуючої сили. Іншими словами, українська культура боїться грошей і всього матеріального. 


А дарма. «Поэт в России больше чем поэт» - це про пропаганду і комплекс жертовності. Британці до культури ставляться інакше. Ви знали, що у 1944 році Вінстон Черчиль ініціював створення Ради дизайну? Design council. 


За роки існування інституції під словом «дизайн» почали розуміти не лише візуальне зображення, але і сам спосіб мислення. 


Такий прагматичний підхід дозволяє Британії бути в топі країн. Між іншим, метод ‘Double Diamond’, створений Design Council, зараз широко застосовується для аналізу ринку та розробки продуктів у ІТ. Величезна індустрія з грішми. 


У колишній імперії розуміють: культура є інструментом геоекономіки. І для того, щоб вона приносила плоди, потрібно інвестувати та думати про експансію. 


Крім зовнішнього вектору Британія багато вкладається у збереження своєї історичної та культурної спадщини. Тому у Тейт приємно іти дивитися на мистецтво, минаючи відреставровані залишки фортець, тюрем і бачити сліди історії. 


У нас же місця видатних людей знову перетворюються на караоке, де співають про «чайку при битій дорозі». 


Суспільство обурюється, коли гроші на реставрацію цих пам’яток виділяє держава. І не з меншою підозрою дивиться на меценатів. Ой підозріло він (вона) вкладається у відновлення пам’ятки архітектури. Чи не депутатом хоче стати? Геть його, розбійника!


Іронічну усмішку викликає критика з боку опозиції проекту «Велика реставрація». До 30-річчя України заплановано відреставрувати Національний художній музей, Миколаївську астрономічну обсерваторію, заповідник «Хортиця», палац Потоцьких і ще ряд історичних об’єктів. Проектом охоплена вся Україна, він спрямований на переосмислення національної пам’яті та створення нової ментальної карти. Ні, не подобається це критикам Зеленського. «Ой горе тій чайці», - хочуть продовжувати вони депресійний спів. 



В України є всі можливості своєю креативністю здобувати нові ринки. Свого часу експерти організації ‘Design 4 Ukraine’ спільно з МЗС працювали у цьому напрямку. Що ми можемо запропонувати світові? 


Пригадайте скандальне фото Мадонни в інстаграмі наприкінці березня цього року. Який головний убір у неї на голові? Придивіться на бренд RB. Так, це робота українського дизайнера Руслана Багінського. 


На жаль, «чайка при битій дорозі» нам за інерцією ближча, ніж усвідомлення того, що вироби українського дизайнера носить віп-селебріті. 


У іншій країні Багінського би промотували як національну гордість! У грудні 2019 року я йшов Лондоном і дивився з заздрістю на бутіки японського дизайнера Йоджі Ямамото. Успіх нашої культури буде вимірюватися бутіками в провідних столицях світу та відремонтованими пам’ятними місцями всередині країни. 










Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.