Чому бюджет 2022 не для людей і не стосується потреб українців взагалі?

22 вересня 2021, 20:02
Власник сторінки
Народний депутат України
0
28

Надважливі для держави сфери критично недофінансовані. Зокрема, скорочується виплата субсидій та не передбачено жодних компенсацій по тарифам, які неймовірно зросли напередодні опалювального сезону.

Про це я розповідав в ефірі телеканалу «Еспресо». Бюджет 2022 – повністю антисоціальний, Іра веду вам декілька цифр: плановий показник забезпечення прожиткового мінімуму в цьому бюджеті 44% від фактичного; законодавець передбачив в законодавчому полі 3% ВВП на оборонну сферу, цей бюджет дає тільки 2,6%. Тобто у країні, де йде війна уряд не додає 28,5 млрд на фінансування армії; 1,7% ВВП повинно йти на науку, а у новому бюджеті заклали лише 0,25%; 5 % має бути передбачено на медичні гарантії – цей бюджет передбачає тільки 2,9%. Розумієте все, про що йдеться, воно не про людей. І дуже важлива річ, ми зараз напередодні енергетичного колапсу. Тому що, ви знаєте, що на світовому ринку, вартість газу зросла зараз до критичних 1000$ за 1000 куб м газу. На жаль, в цьому бюджеті не йдеться про забезпечення виплат для людей чи для місцевих бюджетів для того, щоб якось компенсувати тарифи. Субвенції уряд не забезпечує навіть на рівні 2021 року, скорочують фінансування на 17%. Ми порахували, якщо за минулі 5 років в середньому треба було забезпечити 4-5 мільйонів домогосподарств, то наступного року забезпечать менше ніж 2 млн. Питання, як решта будуть оплачувати комунальні послуги? Влада намагається тиснути на мерів, аби саме з місцевих бюджетів вони забезпечили непідняття тарифів. Тобто на місцеве самоврядування зараз намагаються ще й цей тягар перекласти, але це неможливо. Уявіть собі, місто Біла Церква для того, щоб забезпечити збереження тарифів на тепло, газ, гаряче водопостачання має мати у своєму бюджеті додаткові 240 млн грн. Це тільки для того, щоб зберегти вартість комунальних послуг на рівні 2020-2021 року. Ми порахували, що Київській області треба мати десь 1,5 млрд грн для того, аби не піднімати тарифи. Таких грошей в бюджеті немає, Київський обласний бюджет розвитку складає десь 500-600 млн всього. Нагадаю вам, фракція «Батьківщина» у Київській обласній раді ініціювала направлення звернення до парламенту та уряду з вимогою не піднімати тарифи та забезпечити успішне проходження опалювального сезону 2021-2022. Днями я, як очільник Київської обласної організації партії «Батьківщина», звернувся до очільників парторганізацій Київщини інших політичних сил, з пропозицією підтримати нашу ініціативу та об’єднати зусилля для того, щоб забезпечити теплом кожну оселю у Київській області. Ми маємо бити в набат, адже коли людей відключатимуть від тепла буде вже пізно. Спільними зусиллями ми зможемо не допустити зриву опалювального сезону.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.