У скільки українцям обійдуться нові тарифи та що чекати від нового локдауну?

16 вересня 2021, 12:59
Власник сторінки
Народний депутат України
0
1228
У скільки українцям обійдуться нові тарифи та що чекати від нового локдауну?
Костянтин Бондарєв, народний депутат України

Після невеликої перерви на відпустку я відновлюю регулярний вихід моїх блогів. Я продовжу вам розповідати про головні події, які відбуваються в українському політикумі, а також ділитимуся інсайдами.

Почнемо з того, які випробування чекають на нас в новому політичному сезоні: передусім, це зростаючі тарифи. Ціни на газ на світовому ринку істотно зросли, а в Європі вони підскочили майже до тисячі доларів за тисячу кубометрів. Це означає, що нас неминуче чекає подорожчання і ціна буде близько 12-14 тисяч гривень.


Що пропонує уряд?


Ми поки не чули про компенсацію за підвищення тарифів від уряду, але таке завдання парламент вже поставив перед урядом. Чи можуть українці платити ще більше за комунальні послуги? Ні, не можуть. Виникає питання: на чиї плечі в такому випадку лягають ці витрати? Сьогодні тарифна політика визначається рішеннями місцевих рад. Тобто голови ОТГ повинні взяти на себе цей негатив при повній відсутності коштів на покриття тарифів з власної кишені. Це означає, що все-таки населенню запропонують платити ще більше за комунальні послуги. Чи може пенсіонер з пенсією у 2 тисячі гривень заплатити 3-5 тисяч за однокімнатну квартиру? Ні, не може − це очевидний факт. При цьому в державному бюджеті не передбачено жодної компенсації. Ось вам пару цікавих цифр: одній лише Білій Церкві треба мати близько 270 мільйонів гривень для того, щоб не підвищувати тарифи для населення. Як думаєте, чи є ці гроші в бюджеті Білій Церкві? Звичайно, ні. Для Славутича ця сума становить 220 мільйонів, а для всієї Київської області − близько мільярда гривень. Цих грошей немає в місцевих бюджетах. Тому, «Батьківщина» запропонувала використати ті 2,7 мільярда доларів, які нам надав МВФ, для того, щоб компенсувати цю різницю в тарифах і дати можливість населенню вижити в цей непростий період.


Що чекати від нового локдауну?


Сьогодні вже всі попереджають про те, що ми знову стоїмо на порозі нового локдауну. Стосовно цього парламентарії теж ставлять низку дуже важливих до уряду: що Кабмін збирається робити вже сьогодні, щоб передбачити захист для населення? Що пропонує МОЗ, чи є план дій по створенню економічної безпеки для людей? І врешті-решт, чи готові ми до нового спалаху захворюваності? Думаю, вам, як і мені, дуже хотілося б почути відповіді на всі ці питання, але поки їх немає.



Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: газ,Юлия Тимошенко,Тарифы ЖКХ,Нафтогаз,Верховная Рада,Кабинет Министров,правительство,карантин,Владимир Зеленский,Коронавирус,"Батьківщина",Юлія Тимошенко,ВО «Батьківщина»,ВО Батькивщина,повышение тарифов,тарифы на газ,Володимир Зеленський,локдаун
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.