Росія дозволила мешканцям ОРДЛО голосувати на виборах до Держдуми.

25 серпня 2021, 14:53
Власник сторінки
Favorit005@ukr.net
0
110
Росія дозволила мешканцям ОРДЛО голосувати на виборах до Держдуми.

Участь в голосуванні зможуть взяти мешканці окупованого Донбасу з російськими паспортами.


Провівши невелике журналістське розслідування та промоніторивши мережі інтернет хотілося б розповісти про ситуацію яка склалась на територіях наших земель, які на даний час тимчасово окуповані російським загарбниками та окупантами.

Жителі окупованих території Донецької та Луганської областей, які отримали російські паспорти, зможуть дистанційно проголосувати на виборах в Держдуму РФ. Відповідний порядок дистанційного онлайн-голосування затвердили у російській ЦВК.
Дистанційне електронне голосування окрім виборів до Держдуми РФ, що призначені на 19 вересня 2021 року, цьогоріч буде застосовуватися на виборах депутатів різних рівнів, у тому числі – в окупованому Росією Севастополі.

Заступник голови ЦВК РФ Микола Булаєв розповів, що цьогоріч було вирішено дозволити людям, які отримали громадянство РФ у спрощеному порядку (мова йде саме про людей, які проживають на територіях окупованого Донбасу) взяти участь у виборах, пише .

Згідно з постановою ЦВК, для участі у голосуванні прописка на території РФ не потрібна. Натомість для цього варто мати лише паспорт громадянина РФ, отриманий у спрощеному режимі.

Зауважимо, що мешканців окупованого Донбасу Кремль вже залучав до голосування. Так, влітку 2020-го, людей, які вже отримали російські паспорти, організовано вивозили в Ростовську область Росії для голосування за . За словами правозахисників, тоді число учасників вимірювалося тисячами і не було добровільним.

Інформація про те, що Кремль спробує залучити мешканців ОРДЛО у цьогорічному голосуванні поширювалась ще з березня цього року. Реагуючи на це в українському МЗС закликали жителів окупованих територій не брати участі в голосуванні.

Речник МЗС Олег Ніколенко тоді в коментарі  заявляв, що участь у російських виборах мешканців Донбасу, як і мешканців тимчасово окупованого Криму, поставить під сумнів легітимність виборів, а результати такого голосування не визнаватимуться ні Україною, ні міжнародним співтовариством.

У самому Кремлі вже неодноразово заявляли, що не розглядають варіантів включення окупованих українських територій Донбасу до складу РФ. Натомість видачу російських паспортів українським громадянам в ОРДЛО, в адміністрації президента РФ ​ як таку, що носить «виключно гуманітарний характер і не може розглядатися як інструмент включення ОРДЛО до складу Росії».

Як інформував ZAXID.NET, у цьогоріч у травні Росія  масову видачу своїх паспортів на окупованих територіях Донбасу. До кінця 2021 року Кремль загалом хотів збільшити їхню кількість там до мільйона.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова на початку травня 2021 року повідомила, що російські паспорти на окупованому Донбасі вже отримали майже 600 тис. українців. Російська сторона  число в понад 500 тис.

Українська влада заявила про невизнання таких паспортів. Цю позицію підтримав Євросоюз. Не визнавати документи закликали й держави-учасниці Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ).

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов , що українська сторона має списки з іменами людей, які отримали паспорти РФ.

Що радує у цій ситуації, що українська сторона вже оголосила рішучий протест на вказані дії та наголосила, що вони є незаконні та створюються Російською Федерацією виключно для ізоляції жителів тимчасового окупованих територій від території України.

         Видання продовжує слідкувати за протиправними методами роботи структур ЛНР/ДНР та їх кураторів з РФ.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.