Як влада намагається зірвати земельний референдум?

07 червня 2021, 16:00
Власник сторінки
Народний депутат України
0
243
Як влада намагається зірвати земельний референдум?
Костянтин Бондарєв, народний депутат України

Минулого тижня було відразу 2 знакові події. Перша - "Батьківщина" разом з громадськими організаціями подали всі документи по ініціативній групі до ЦВК. Друга - засідання Конституційного суду.

Я вже говорив, що ми разом з громадськими активістами фермерами та представниками інших політичних сил зібрали 11 200 підписів членів ініціативної групи, про що ви напевно чули або бачили в новинах, тепер ми чекаємо результатів, яку ж позицію займе ЦВК. За моєю інсайдерською інформацію  - ЦВК у глухому куті. Є політична воля, щоб відмовити нам у зв'язку з тим, що є вже зареєстрована ініціативна група з земельного питання (аж 60 осіб в Дніпрі). Я вам вже розказував у попередніх випусках мого блогу, що ЦВК дозволило цій групі збирати 3 мільйони підписів: саме кожен з цих 60 людей повинен зібрати певну кількість підписів, яка в сумі повинна дати 3 мільйони. Інші люди не мають права збирати - так говорить закон. Відповідно, ми розуміємо, що це фізично неможливо, адже на це у цієї невеликої ініціативної групи є лише 3 місяці. Це було зроблено для того, щоб не дати нам зареєструвати нашу ініціативну групу, в якій буде велика кількість людей і яка точно збере необхідні 3 мільйони підписів, вони це розуміли. Тепер у них дилема: погодитися або відмовити. Якщо відмовити, то треба ж знайти якісь аргументи, чим вони власне зараз активно й займаються. 


Друга досить гучна подія - це Конституційний суд нарешті почав розглядати наше подання. Фракція "Батьківщина" (також до нас приєдналися депутати з інших фракцій і депутатських груп) зробила подання до Конституційного суду з проханням розглянути наскільки відповідають закони, які були прийняті для відкриття ринку землі, взагалі конституції України. 


Ви знаєте, нас дуже часто питають, чому ми проти ринку землі та того, щоб кожен громадянин України міг використовувати своє право, закріплене в Конституції, продавати своє майно? Ні, ми не проти. Тут питання стоїть у тому, кому її продавати, як продавати і за якою ціною. Той пакет законопроєктів, які вже прийняті і підписані президентом, тобто вже є законами, вони призводять до того, що іноземні банки, іноземні юридичні особи, а як наслідок і фізичні особи вже через деякий час зможуть купувати українську землю. 8 років йде війна, ми захищаємо свою територію, свою землю. А навіщо Путіну тоді воювати, якщо можна прийти і купити нашу землю, і записати її на якихось афілійованих людей. До речі, проблема Ізраїлю і Палестини теж почалася з того, що колись почали продавати землю,  явам вже розповідав про це. 


Що ж вимагає “Батьківщина”? 


Ми вимагаємо, щоб весь український політикум, отримавши вже відповідь від народу України, що він проти продажу землі іноземцям, розробив певний пакет законопроєктів, який буде дійсно регламентувати роботу ринку землі. Так, дійсно кожен громадянин, який має земельний пай повинен мати можливість його продати, продати за чесною ціною. Хто ж тоді може бути покупцем на цьому ринку? По-перше, це український фермер, тобто людина, яка працює на землі, але має бути певне обмеження і це вже дискусійне питання скільки це 200, 300, 500 га. Другий суб'єкт - це повинна бути територіальна громада, якій держава повинна дати можливість як і фермеру, взяти кредит на досить великий термін на купівлю землі без права подальшого продажу, але з правом здачі в оренду. Третім суб'єктом повинен бути державний уповноважений орган, який знову ж таки повинен бути забезпечений фінансами в достатньому обсязі, щоб купити землю на ринку за чесною ціною. Це не ми придумали, це цивілізований шлях, по якому рухаються всі європейські країни, США - це нормальний цивілізований шлях. Чому ми йдемо шляхом вандалізму, шляхом бананової республіки, шляхом розпродажу всіх своїх активів - я не знаю, але факт залишається фактом.


Отже, на сьогодні ми подали документи в ЦВК для проведення референдуму, щоб народ визначився чи продавати землю іноземцям, чи ні. Друге, вже почалося засідання в Конституційному суді. І почалося вони таким чином, що голову Конституційного суду і ще одного суддю фізично не пустили в приміщення Конституційного суду України. Тому судді пішли думати, що з цим робити і розбиратися на якій підставі суддів не пускають в приміщення суду і не дають можливості брати участь в розгляді цієї справи. Будемо уважно стежити за продовженням цієї мильної опери.


Але люди, наші громадяни, наші виборці все це бачать, пам'ятають і я впевнений, що коли-небудь дадуть цьому оцінку.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Юлия Тимошенко,президент,Конституционный суд,Батьківщина,Владимир Зеленский,Юлія Тимошенко,Конституційний суд,ринок землі,Слуга народа,Володимир Зеленський
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.