Підсумки роботи ТСК по корупції в «Укрзалізниці» та кримінальні справи

31 травня 2021, 17:05
Власник сторінки
Народний депутат України
0
696
Підсумки роботи ТСК по корупції в «Укрзалізниці» та кримінальні справи
Костянтин Бондарєв, народний депутат України

Вже 4 місяці минуло з початку роботи Тимчасової слідчої комісії, яка розслідує причини збитковості та корупцію в «Укрзалізниці». За цей час ми пропрацювали неймовірний масив інформації.

Ми поспілкувалися з величезною кількістю людей, ми поспілкувалися з усіма топменеджерами, з представниками наглядової ради. Ми з'ясували, що існують колосальні проблеми у 2-х напрямках. Щорічно неефективне управління цим державним концерном нам обходиться у більш ніж 10 млрд грн. 

Уявіть собі, що останні 5 років, за які й знищили фактично цю компанію, тому що ще 5 років тому вона давала якусь, але прибуток державі, 80-90% керівників були у статусі  «тимчасово призначених». Ви розумієте, якщо людину призначили тво, то ніякої системної роботи не буде. Ця людина буде просто сидіти й чекати, чи призначать його або ж виженуть на наступний день. Звісно жодної роботи в цьому напрямку не велося, а повна відсутність і бездіяльність наглядової ради призвела до шаленої збитковості підприємства. За увесь цей час жодного економічного або фінансового аналізу підприємства так і не провели, як і не було впроваджено ніяких системних змін для боротьби з корупцією. На жаль. Хоча ми з вами регулярно з місяця в місяць оплачуємо достатньо високі ставки заробітних плат цих спостерігачів. 

Друзі, ми дійшли до висновку, що є 2 системні проблеми: відсутність менеджменту і глобальна корупція, яка знищує це підприємству зсередини. Наше останнє засідання було повністю присвячено темі корупції і ми запросили правоохоронців. Там були представники і Генеральної прокуратури, і НАБУ, і САПу, і податкової, тобто була потужна зустріч. Що ж ми почули: на мої багаторазові запитання, чи вважають вони колосальним рівень корупції в цьому підприємстві, відповідь - «так». А на питання: «що робити?», починалися довгі розмови про те, що, на жаль, у них процедура витребування документів, а також відкриття справ, дуже затягнута ... 

На питання, які були поставлені членами комісії, вони давали насправді дуже цікаві відповіді. Скільки ж справ було порушено за останній 5 років?  - 59. - А скільки ж результату дало ці 59 справ? - 10 обвинувачених, які отримали вирок. - А що отримала країна в результаті? Чому не проводиться силовиками моніторинг закупівель, наприклад, тендерних процедур ... чому немає системної роботи?

На жаль, у відповідь нам розповіли, що в НАБУ сьогодні є можливість виділити лише 7 детективів для роботи саме з цією компанією. Уявіть собі масштаби цієї компанії, в першу чергу географічні: вокзали, паровози, електрички, станції - це ціла держава в державі. Друге - це кількість людей, які працюють в цій компанії, понад 200 000 осіб. Третє - це обороти, близько 100 млрд грн на рік. Ну, як може 7 осіб потягнути такі розслідування? Ніяк.

Але, радує те, що силовики, як мінімум на відміну від всіх інших, погоджуються з тим, що потрібно найближчим часом щось терміново робити. Але як мінімум, я вам хочу нагадати, чому ж це потрібно робити саме зараз - оскільки тільки за цей рік ми з вами вже заплатили збитків по цій компанії понад мільярд гривень. Відповідно й рік ми завершимо десь так само - мінус 10-11 мільярдів гривень, якщо нічого не будемо робити. А робити необхідно  вже сьогодні. Звісно доганяти тих, хто вже вкрав - це необхідно, бо повинна бути невідворотність покарання, але необхідно міняти систему. Я вже звертав вашу увагу, на закупівлі «швидких» по Київській області, на жаль, віз і нині там. Є опубліковані дані, ми з вами вже розуміємо, що вкрали 20 млн грн, а реакції «0». На залізниці ситуація така ж. Але якщо ми просто будемо шукати, хто ці тендерні процедури і як проводив, то ми знову будемо з вами витрачати час і гроші. Силовики вчора погодилися з тим, що треба створити комплексний механізм. Для цього ми готові проводити і брати участь у круглих столах між законодавчою гілкою влади та силовиками та створювати концептуальні ідеї, які потім разом реалізовувати для того, щоб все-таки побороти корупцію на залізниці.

Але проблема залишається проблемою. Всі знають про глобальну корупцію і про збитковість компанії, але, на жаль, ідей, як це поміняти поки ніхто не дав. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: коррупция,Укрзалізниця,борьба с коррупцией,Укрзализныця
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.