Освітній терор: Умань, хасиди, дві школи, тітушки, вчителі і нардеп Антон Яценко

25 травня 2021, 15:51
Власник сторінки
Журналист
1
1780
Освітній терор: Умань, хасиди, дві школи, тітушки, вчителі і нардеп Антон Яценко
Школа №1, Умань: "золота земля" в районі паломництва

Як дві уманські школи в районі паломництва хасидів стали причиною війни між нардепом Яценком і освітянами.

Батьки і вчителі з одного боку, народний депутат Антон Яценко – з іншого. Посередині – дві школи, що розміщені на «золотій землі» - в районі паломництва хасидів. Де масово ростуть нелегальні готелі, а частину будинку деяким громадянам вдавалося продати за ціною до півмільйона доларів.


Рівень накалу розгорівся до мітингів, у відповідь на які міськраду загородили тітушки, а Яценко увімкнув «важку артилерію» - особисто погрожує перевірками і відкриває карні справи на незгодних директорів, а за сумісництвом – депутатів міської ради.

Так цілком культурне питання вчителів роз’яснити суть «уманського рецепту» реформи і чітко розписати дорожню карту, завдяки «сприянню» нардепа розгорілося в потужний конфлікт між людьми і нардепом.

Тим самим нардепом, який колись світився в розслідуваннях «тендерної мафії», має власне «тестесховище», приймав «диктаторські закони», а сьогодні пробує за прикладом Лукашенка, ввести диктатуру однієї людини в окремому місті у самому центрі України.

Суть проблеми – при чому тут взагалі депутат?

Вибори в Умані виграла партія «За майбутнє» - має в міськраді найбільше депутатів і міського голову, колишню вчительку Ірину Плетньову. Курував вибори Антон Яценко, що очолював цю партію в Черкаській області. Під час виборів його команда була взірцем толерантності та доброти.
Якої вистачило лише на зиму після виборів. Отримавши всю повноту влади, під час карантину уманські школи огорошила звістка про освітню реформу. Але попри рекомендації і відстрочку Міністерства освіти, вводити її почали радикально – без обговорень і пояснень, просто поставили до відома директора і вчителів школи №8, що школу зачиняють. При цьому міськвідділ освіти немов вимер – жодного публічного слова. Натомість нардеп Антон Яценко особисто заявив обуреним батькам, що «питання вирішене».


Діти і батьки школи записали чуттєве відео, де прохали владу не закривати школи. Жодних звинувачень, культурно і по-людському. Ось тут почалося…

Нардеп кинувся шукати, хто записував відео, писав про замовність і політизував ситуацію.
В результаті перед сесією міськради, де виносилося питання 8 школи, в місто приїхали депутати і представники Міністерства освіти, які відвідали школу.
На сесії замість міської влади відповідав депутат – пообіцяв спочатку побудувати нову школу, а потім вже зачиняти стару.
https://fb.watch/5IBMKvF1b6/

Здавалося, конфлікт вичерпано. Але насправді, він тільки розпочався.

Пішов на принцип:

Наступна раптова звістка – школи №1 і 4, які до цього погодилися, що в них не буде старших класів, отримують повідомлення – також в них не буде і перших класів. При цьому ці класи вже… набрали. Діти навіть познайомилися один з одним.
При спробі журналістів поспілкуватися з начальником відділу освіти Іриною Миколенко, яка приїхала до школи №4 «поспілкуватися з вчителями» закінчилася її втечею – жінка відмовилася від коментарів, посилаючись, що в неї… обід.
Ігор Соболенко, вчитель фізики в школі №1 публікує у мережі фейсбук допис з запитаннями про реформу і чому вирішили «вбити» школу – адже без початкових і старших класів. Уже через 15 хвилин в міськраді комісія міськвідділу освіти, яка вимагає виписати вчителю догану. Комісія не приховує, що з’явилися за дзвінком депутата Яценка, який прочитав допис.


Розв’язка: сесія за плечима «тітушок» і кримінальні справи проти незгодних.

Батьки дітей зі шкіл та вчителі вийшли на мітинг. Проте ні мер, ні відповідальні особи з міськради, до людей не вийшли.


Вже в суботу, директори шкіл отримали особисті погрози від нардепа, який вимагав списки вчителів, що мітингували.

Олена Ярошинська, депутат міськради, що виступала за обдуману реформу, дізналася, що на неї заведено карну справу за зверненням народного депутата. І що приватний ліцей і дитячий садочок, який вона очолює, вже під загрозою закриття.

Народний депутат не приховував у соцмережах, коментуючи будь-які повідомлення від закладу. Де розповідав, що в дитсадку захована заправка для автомобілів і що скоро його закриють.

Відповідно на сесію, що відбулася 19 травня, де мала проводитися «реформа освіти» нардеп Яценко вже з’явився у статусі члена фракції Батьківщина. Вхід до міськради закривали тітушки.

При цьому самі депутати розповідали на умові анонімності, що з усіма вже «проведено роботу» тиском і погрозами.
Під час виборів Яценко зумів провести свої кадри під прапорами партії «За майбутнє» і «Батьківщина» - голова фракції помічниця нардепа. ЄС, де Сергій Кисляк отримав замовлення від міськради на ремонт центрального годинника і «Сила і Честь»,
Відмовилися голосувати виключно фракція «Слуга народу» в міськраді, вимагаючи чітких роз’яснень і дорожньої карти реформи.  


Тим часом люди прорвали оборону тітушок і зайшли до міськради. Поліція їм не протидіяла.
Рішення, яке фактично зачиняло школи, приймали під вигуки Ганьба.

Також звільнили секретаря міськради і зняли голову комісії – обох від «Слуг народу». Узявши повністю на себе відповідальність за майбутню реформу.

Намагаючись продемонструвати неповагу до мітингуючих, яких нардеп напередодні обізвав «психопатами», Антон Яценко залишився сидіти під час виконання Гімну України та наказав своїй фракції не вставати.
Встала вся зала, але не депутат і його фракція.


Що далі?
Поведінка народного депутата, який перевів процес освітньої реформи в політичну площину, перейшла «червону лінію». В такій ситуації місто чекатиме лише загострення ситуації.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: диктатор,Умань,Антон Яценко,освіта
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.