Як зупинити "вимирання" України? Стратегія демографічного розвитку

28 квітня 2021, 10:13
Власник сторінки
лідер партії "За майбутнє"
0
1289

В Україні глибока демографічна криза. З кожним роком українців стає все менше.


За даними Держстату, чисельність населення на 1 лютого 2001 року становила понад 41,5 мільйона мешканців.

З 2015 до 2021 року вона скоротилася майже 1,4 млн. І це без урахування анексованого Криму та окупованих територій на сході. Фактично за 6 років в Україні вимерла ціла область.

За оцінкою, яку проводив Кабінет Міністрів, все набагато гірше – станом на 2019 рік українців залишилось менше 37,3 млн.

Але реальну чисельність населення на сьогодні не знає ніхто, бо востаннє Всеукраїнський перепис проводився у 2001 році.

Кожна влада перед виборами заявляє про його необхідність, але після них одразу відмовляється від цієї ідеї через брак коштів. В результаті перепис переноситься вже уп‘яте поспіль.

Тим не менше, за даними Держстату можна побачити згубну тенденцію – українці перетворюються на старіючу та вимираючу націю.

Тільки за останній рік, з січня 2020-го по лютий 2021-го, кількість громадян зменшилася на 347,6 тис. Смертність вже більше,ніж удвічі перевищує народжуваність.

Чому Україна втрачає людей?

Крім війни та хвороб, втрату людей спричинила безглузда демографічна політика центральної влади, яка проводилася останні 6 років.

1. Суттєве скорочення державної допомоги сім'ям із дітьми.

У 2014 році скасували чинну до цього норму, за якою держава виплачувала родині при народженні першої дитини 30 прожиткових мінімумів, другої – 60. На всіх наступних давали по 120 прожиткових мінімумів. Замість цього встановили єдиний фіксований розмір допомоги – 41 тис. 280 грн. на одну дитину. При цьому одразу родина отримує лише 10 тис. 320 грн, а решту – по 860 грн щомісяця впродовж трьох років.

2. Різке погіршення матеріального стану українців.

Україна очолює список найбідніших країн в Європі. За останні 7 років інфляція склала 278,5 %, що суттєво відобразилося на зниженні рівня життя населення.

3. Відсутність доступного житла для молодих сімей.

На сьогодні державні програми кредитування та сприяння молодіжному будівництву практично не фінансуються.

4. Безробіття та трудова міграція.

Через пандемію коронавірусу 10%із 3 мільйонів трудових мігрантів повернулися до України. Однак коли кордони відкриються, до Європи поїде набагато більше. Адже країни ЄС, на відміну від України, борються між собою за українських трудових мігрантів.

Стратегія виживання

За прогнозами демографів, до 2050 року в Україні залишиться максимум 30 млн громадян, а кількість тих, хто може працювати, зменшиться на 30%.

Це вирок для нашої економіки, безпеки та взагалі майбутнього як успішної держави!

Ми повинні терміново розробити та втілити в життя комплексну Стратегію демографічного розвитку, яка включатиме заходи зі стимулювання народжуваності, посилення соцзахисту та підтримки бізнесу.

Партія «ЗА МАЙБУТНЄ» пропонує чотири основні кроки:

  • Запровадити щомісячні грошові субсидії на кожну дитину для стимулювання народжуваності.

Наприклад, у Польщі успішно діє програма «Сім’я + 500», за якою на кожну дитину щомісячно виплачується 500 злотих (3,7 тис. грн). Ми повинні вивчити та використати найкращий світовий досвід.

  • Затвердити цільову програму для боротьби з наслідками пандемії.

Для цього, за прикладом низки країн ЄС, доцільно збільшити фінансування соціальних служб та запровадити інструменти підтримки бізнесу, зокрема, розвитку малого підприємництва.

  • Запровадити державну програму будівництва доступного житла для молоді.

Для цього потрібно переглянути та комплексно змінити чинні програми державної підтримки будівництва житла для молоді. Також доцільно запровадити механізми податкових пільг для підприємств, що створюються молодими людьми, та якщо доходи від їхньої діяльності спрямовуються на будівництво доступного житла.

  • Провести Всеукраїнський перепис населення у 2022 році.

Верховна Рада має призначити дату, а уряд забезпечити фінансування та організацію. І це має бути справжній Всеукраїнський перепис населення, а не імітація, як у 2020 році.

Стратегія демографічного розвитку України повинна включати базові показники у конкретних цифрах, які мають досягатися Кабінетом Міністрів щорічно.

І якщо уряд не справляється, його необхідно відправляти у відставку у повному складі. 
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: демографічна криза,допомога дитині,субсидії,матеріальна допомога,Игорь Палица,перепис населення,коронавірус,За майбутне
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.