Ціна "перевиконання бюджету" – недофінансування соцвиплат та місцевих громад

14 квітня 2021, 15:50
Власник сторінки
лідер партії "За майбутнє"
0
648

Уряд видає економію на людях як перевиконання держбюджету. «Заощаджені» гроші йдуть не на розвиток громад та підтримку бізнесу, а просто накопичуються на Єдиному казначейському рахунку.


Міністр фінансів заявляє, що за підсумками першого кварталу 2021 року державний бюджет за доходами перевиконано на 10 млрд грн, а обсяг коштів на казначейському рахунку складає вже 31 млрд грн.

При цьому, як запевняє Держказначейство, фінансування всіх видатків, зокрема для соціальних виплат та місцевих громад, здійснювалось у повному обсязі.

Однак, це – неправда.

У першому кварталі 2021 року Міністерство соціальної політики мало профінансувати програму «Виплати деяких видів допомог, компенсацій, грошового забезпечення та оплата послуг окремим категоріям населення» на 20,9 млрд грн.

Але по факту було використано тільки 14,9 млрд грн. Тобто уряд «заощадив» 6 млрд грн на українцях, які потребують соціальної допомоги від держави.

Ще 2,6 млрд грн недоотримали місцеві громади.

Для них Верховна Рада заклала в бюджет у вигляді субвенцій та дотацій на січень-березень 32,9 млрд гривень. Але за цей період вони отримали тільки 30,3 млрд.

Більше того, до цього часу низка міністерств та відомств не затвердили паспорти 69 бюджетних програм, на фінансування яких на 2021 рік закладено понад 23,4 млрд грн.

Майже 20 млрд грн мали бути виділені до кінця березня. Однак станом на 6 квітня до Держказначейства не надійшло запиту на фінансування жодної з цих програм.

Наразі невідомо, це було зроблено навмисно, щоб заощадити кошти,чи через непрофесіоналізм представників уряду.

Як немає відповіді й на те, чому Мінфін накопичує десятки мільярдів на Єдиному казначейському рахунку замість того, щоб спрямувати їх на вирішення більш нагальних та соціально важливих проблем.

Станом на 1 квітня там було вже 30,1 млрд грн. Хоча в попередні роки – набагато менше. Наприклад, у 2020 р. – 10,5 млрд грн, у 2019 р. – 14,9 млрд грн, у 2018 р. – 8,3 млрд грн.

Схоже на те, що Мінфін формує для себе «подушку безпеки» коштом малозабезпечених українців та місцевих громад.

Найбільший цинізм полягає в тому, що для людей це подається як «перевиконання держбюджету».

Хочу наголосити, що уряду ніхто не давав карт-бланш на самовільне розпорядження бюджетом, який затвердила Верховна Рада.

Депутатська група «Партія «ЗА МАЙБУТНЄ» вимагає від Кабінету Міністрів надати пояснення своїм діям та негайно виправити ситуацію!

1. Перерахувати місцевим бюджетам 2,6 млрд грн, які вони мали отримати у вигляді субвенцій та дотацій за перший квартал 2021 року. Бо саме вони несуть основні витрати, пов’язані з боротьбою з COVID-19.

2. Забезпечити в повному обсязі видатки на програму «Виплати деяких видів допомог, компенсацій, грошового забезпечення та оплата послуг окремим категоріям населення». Це соціальні виплати, зокрема, багатодітним та малозабезпеченим сім’ям, а також людям з інвалідністю.
На сьогодні програма недофінансована на 6 млрд грн.

3. Спрямувати понад 20 млрд грн, які вивільняються за 69 бюджетними програмами, на порятунок економіки України, зокрема, на підтримку бізнесу, який постраждав внаслідок пандемії. Для цього ми пропонуємо невідкладно внести зміни до держбюджету на 2021 рік.

Потім потрібно кардинально переглянути бюджетну політику, яка на сьогодні є вкрай незбалансованою.

Незважаючи на «перевиконання» на 10 млрд грн, чомусь дефіцит Пенсійного фонду складає 7,5 млрд грн, а його сукупні борги наближаються до 70 млрд грн.

При цьому лунають заяви про додаткове скорочення видатків держбюджету, якщо Верховна Рада не проголосує закони, які вимагає Міжнародний валютний фонд для чергового траншу у 700 млн доларів.

Фактично всю відповідальність за недофінансування соціальної допомоги, пенсій, місцевих громад та інших бюджетних програм намагаються перекласти на парламент.
 
Хоча саме Мінфін взяв на себе зобов’язання перед МВФ скорочувати видатки держбюджету, щоб віддавати борги та позичати знов.

Я переконаний, що уряд має відмовитися від тривалої хибної практики регулярних зовнішніх запозичень, що вже поставили Україну у повну залежність від міжнародних кредиторів.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: бюджет,Пенсійний фонд,соціальні виплати,місцеві громади,Игорь Палица,За майбутне
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.