Як збільшити пенсії в Україні і де знайти на це гроші?

06 квітня 2021, 16:34
Власник сторінки
лідер партії "За майбутнє"
0
1751

77% або 8,6 млн пенсіонерів ледве виживають менше ніж на 3,5 тис грн на місяць, бо уряд проводить індексацію пенсій за хибною методологією.


На сьогодні мінімальна пенсія в Україні становить 1 тис. 769 гривень. Вона дорівнює прожитковому мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Разом з тим, за оцінками Міністерства соціальної політики, на січень 2021 року він має бути значно вищим – 3 тис. 511 гривень.

Однак замість збільшення прожиткового мінімуму і відповідно мінімальної пенсії, уряд продовжує проводити перерахунок за неправильною методологією, добавляючи більшості пенсіонерів максимум по 100 гривень на рік.

Чому так відбувається?

Економія за рахунок пенсіонерів

Ключовою проблемою є те, що перерахунок проводиться без компенсації пенсій, які не були проіндексовані у 2014-2018 роках.

У 2014 році з метою «запобігання фінансової катастрофи» з ініціативи уряду Арсенія Яценюка держава фактично відмовилася від щомісячної індексації пенсій відповідно до інфляції та щорічного перерахунку пропорційно зростаючої середньої заробітної плати.

Разом з тим інфляція у 2015 році склала 43%, замість прогнозованих 13%.
Фактично тоді уряд вирішив «рятувати бюджет» за рахунок пенсіонерів, яким ніхто так і не компенсував втрату частини пенсії від знецінення гривні.

У 2017 році індексація за інфляцією та ростом зарплат була розблокована.
Також було запроваджено так звану швейцарську формулу, за якою щороку проводиться перерахунок шляхом збільшення показника середньої заробітної плати.

Вперше пенсії проіндексували за цією формулою з 1 березня 2019 року. За останнім перерахунком, який був проведений Пенсійним фондом України в цьому році, мінімальний розмір підвищення становить 100 гривень.

На сьогодні це копійки, які жодним чином не впливають на загальну картину.

Будь-яке підвищення пенсійних виплат, яке проводиться без компенсації не проіндексованих пенсій у 2014-2018 роках, в цілому не здатне наблизити їх до реального прожиткового мінімуму пенсіонерів.

І ця порушена диспропорція зберігається та переноситься з року в рік.

За розрахунками експертів, якби уряд своєчасно індексував базовий розмір мінімальної пенсії відповідно до рівня інфляції починаючи з 2014 року, то сьогодні мінімальна пенсія могла б складати не менше 2 тис. 643 гривень або на 50% більше ніж зараз.

Натомість за 7 років вона зросла лише у 1,9 раза – до 1 тис. 769 гривень.

Тоді як споживчі ціни за цей час підвищилися майже втричі, комунальні тарифи – у 9,5 раза, а інфляція склала 278,5%.

Дії уряду свідчать про те, що державу не турбує ця проблема, Україна й далі збирається економити на пенсіонерах, щоб зменшити витрати держбюджету на вимогу західних кредиторів.

За чинним Меморандумом з МВФ,Україна взяла зобов'язання не покращувати умови пенсійного забезпечення громадян. Зокрема, влада має утриматися від запровадження нових спеціальних пенсій або пільг, збільшення пенсійних виплат та зниження пенсійного віку.

У середньостроковій перспективі Україна повинна створити умови для запровадження приватних пенсійних схем.

Це вказує на те, що в майбутньому планується демонтаж системи державного пенсійного забезпечення на догоду приватним міжнародним накопичувальним фондам.

Що робити?

Депутатська група «Партія «ЗА МАЙБУТНЄ» у Верховній Раді пропонує три дієві кроки для покращення пенсійного забезпечення в Україні.

1. Всі домовленості з МВФ, які стосуються внутрішньої політики нашої держави, зокрема пенсійної сфери, мають бути переглянуті та ратифіковані парламентом.

2. Уряд має удвічі збільшити рівень прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб і відповідно мінімальної пенсії до реального показника, який відповідає розрахункам Мінсоцполітики на 2021 рік, – з 1 тис. 769 грн до 3 тис. 540 гривень. Середня пенсія при цьому зросте щонайменше до 5 тис. 500 гривень на місяць.

3. Верховна Рада повинна переглянути проведене у 2017 році «осучаснення» пенсій. Зокрема, скасувати обов'язкове підвищення пенсійного віку. Воно має бути добровільним, а додатковий стаж повинен індексуватися.

Для цього потрібно 350 млрд грн. Це дуже великі гроші. Але їх можна знайти, якщо на це буде політична воля керівництва держави.

Зокрема, від контрабанди на митниці, за офіційними даними, Україна втрачає щороку понад 100 млрд грн. За неофіційними – ця сума більша як мінімум у 2-3 рази. Тож можна тільки вітати кроки президента та Ради національної безпеки й оборони в цьому напрямі.

Ще понад 55 мільярдів гривень Україна втрачає від державної корупції. Більше 200 млрд грн збитків кожного року держава несе через ухилення від сплати податків.

Тож гроші в держави є. Якщо навести лад у митній та фіскальній сферах, а також розпочати реальну боротьбу з корупцією, Україна не тільки зможе підвищити пенсії, а й відмовитися від зовнішніх запозичень. 
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Пенсійний фонд,пенсії,пенсіонери,Игорь Палица,За майбутне
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.