Як олігархи заробляють на "Укрзалізниці"?

22 березня 2021, 17:28
Власник сторінки
Народний депутат України
0
308
Як олігархи заробляють на  Укрзалізниці ?
Костянтин Бондарєв, народний депутат України

Більше ніж місяць тому було створено Тимчасову слідчу комісію у Верховній раді з розслідування діяльності державної компанії "Укрзалізниця", членом якої я є. Там виявили цілу купу проблем.

Там купа проблем: вона глибоко збиткова, постійно змінюється менеджмент (4 директори змінилося тільки за останній рік), наглядова рада працює 3 роки, але, як кажуть, віз і нині там. 


Було чергове засідання ТСК, на якому ми розглядали всі ці проблеми. Хочу поділитися інформацією, яка у мене є на сьогодні й своїми враженнями від діяльності “Укрзалізниці”. Уявіть собі: є Міністерство інфраструктури, яке повинно генерувати законодавчі зміни для того, щоб допомагати працювати цій компанії, є наглядова рада, яка повинна аналізувати всі проблеми, і є правління - тобто це досить високооплачувані директори. Так-от, нічого не виходить. Що ж в такому разі відбувається в “Укрзалізниці”? Наприклад, минулого року в листопаді Антимонопольний комітет провів своє розслідування і виявив, що компанія "Інтерпайп" вступила у змову з іншими учасниками ринку у тендерних процедурах і продає втридорога "Укрзалізниці" колісні пари. Антимонопольний комітет штрафує "Інтерпайп", яка, до речі, належить Пінчуку, і забороняє участь в тендерах на 3 роки. Компанія йде в суд (ви ж розумієте в нашій країні найсправедливіший суд у світі), який проводить засідання в закритому режимі, не пускають навіть журналістів. На наступне засідання я точно піду - хочу подивитися на це на власні. Ні з боку "Укрзалізниці", ні з боку правління, ні з боку міністерства немає взагалі ніяких рухів з цього приводу - мовчать. Ми також з'ясували, що є ще дуже багато нюансів, наприклад, кредит "Ощадбанку", який обслуговується і сплачується за нього 12% річних в доларах США. Нацбанк говорить про те, що ставка була тільки 7%, а де тоді решта 5%?


Знаєте, в наглядовій раді працює персонаж - такий собі борець з корупцією Сергій Лещенко. Він отримує заробітну плату понад 300 тисяч гривень на місяць. Але крім зарплати є ще витрати на обслуговування: службовий автомобіль, утримання кабінету й інші витрати. Тобто цей персонаж обходиться нам з вами десь близько у півмільйона гривень на місяць. А інший персонаж - це глава наглядової ради, який вже не був близько 3-х років в Україні, він нам обійшовся за минулий рік в 3 мільйони 500 тисяч гривень. Цей товариш ще подавав свої документи до наглядової ради "Ощадбанку", але туди його не взяли. 


Увесь цей час я намагався дізнатися, а чи є у нас програма реформ, якийсь документ, який затвердили й за яким  працює правління і реформує компанію. На жаль, немає. Є у нас 2 законопроєкти ще з 2019 року: один в кінці серпня був зареєстрований, другий - на початку вересня. У цих документах передбачено поділ "Укрзалізниці" на окремі компанії. Ці законопроєкти не досконалі, вони навіть ще не були на розгляді в профільному комітеті. Я запропонував на останньому засіданні нашого комітету (Комітет Верховної ради з питань транспорту та інфраструктури), щоб ми все-таки прийшли до цієї проблеми й взялися за розробку нового документа, нового законопроєкту про "Укрзалізницю". 


Як реформувати “Укрзалізницю”? 


Передусім цю компанію потрібно розділити на 3 частини. Одна частина повинна займатися вантажними перевезеннями, які насправді дуже вигідні - за минулий рік принесли близько 20 мільярдів прибутку. Інша частина цієї компанії повинна займатися пасажирськими перевезеннями, на жаль, цей напрямок її діяльності приніс близько 13 мільярдів збитків за минулий рік і цю проблему треба вирішувати. Як запитаєте ви? Дуже просто, як ви вважаєте, якщо людина живе в Білій Церкві, а працює в Києві, де вона платить податки? Ну, звичайно за місцем реєстрації підприємства, в якому він працює, тобто в Києві. А де він отримує послугу? Він отримує послугу в Білій Церкві? Але крім того, що за цю послугу платить міський бюджет Білій Церкві - ця людина ще й їздить в місто Київ на роботу і їздить він або безкоштовно, або за копійки. Хто повинен компенсувати компанії ось цей довезення цієї робочої сили в місто Київ. Звичайно ж міський бюджет міста Києва. Така ж ситуація з муніципалітетами багатьох великих міст. Я не кажу про платоспроможних бюджетах маленьких міст, але все таки я думаю свою участь в цих збитки повинні пропорційно понести місцеві бюджети і державний бюджет, якщо ми надаємо таку пільгу на проїзд для громадян. Є третій напрямок діяльності "УЗ№ - це інфраструктура, це вокзали, рейки, склади і все інше. До речі, там дуже багато непрофільних активів лікарні, будинки відпочинку, є якісь кар'єри - з усім цим необхідно розібратися, подивитися, що необхідно, а що ні. Цим кроком можна зробити ефективною роботу всієї цієї великої компанії. Тому цим законопроектом ми займемося з наступного пленарного тижня. Сьогодні, на жаль, локдаун і скільки він триватиме ніхто не знає, але я все ж таки сподіваюся, що Верховна рада знайде спосіб, яким чином працювати і займатися законотворчою діяльністю.



Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Укрзалізниця,Пинчук,Батьківщина,олигархи,Укрзализныця,Віктор Пінчук,украинские олигархи,Слуга народа
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.