Україні необхідно кардинально переглянути стратегію роботи з МВФ

12 березня 2021, 11:01
Власник сторінки
лідер партії "За майбутнє"
2
1402

Депутатська група «Партія «ЗА МАЙБУТНЄ» у Верховній Раді пропонує низку конструктивних кроків


Уряд готує новий Меморандум про співпрацю України з МВФ. Це стало відомо з інтерв’ю міністра фінансів. Передбачається переформатування чинної програми щодо оцінок і зобов'язань. Судячи з минулих домовленостей, явно не на користь нашої держави.

Нагадаю, за чинним Меморандумом Україна взяла на себе зобов’язання, які обмежують розвиток економіки та соціальних програм і при цьому стимулюють зростання цін на послуги ЖКГ.

Це, зокрема:

  • Не запроваджувати жодних економічних стимулів у вигляді податкових пільг і будь-яких пільгових податкових ставок та мит.
  • Жодним чином не обмежувати верхні цінові межі тарифів на комунальні послуги.
  • Відмовитись від будь-яких кроків у напрямі покращення умов пенсійного забезпечення громадян.
  • Продовжити реформи у галузі охорони здоров'я.
  • Продовжити оптимізацію (тобто подальше скорочення) кількості закладів початкової та середньої освіти.

Хочу підкреслити, що жоден із представників Верховної Ради не підписував цей антиукраїнський Меморандум. Проте в його тексті 12 разів вказуються законопроєкти та конкретні контрольні терміни для їхнього ухвалення українським парламентом.

По суті, щоб закрити мільярдні дірки в бюджеті завдяки запозиченням, чиновники безконтрольно, на власний розсуд,ухвалюють з МВФ кабальні договори, за які мають відповідати народні депутати, а розплачуватися – всі громадяни України.

Що робити?

Не можна допустити, щоб новий Меморандум містив такі самі або ще більш антиукраїнські соціально-економічні вимоги, що й попередній.

Для цього наша депутатська група «Партія «ЗА МАЙБУТНЄ» у Верховній Раді пропонує низку конструктивних кроків.

1. Наступний Меморандум про співпрацю з МВФ має бути ратифікований Верховною Радою.

В парламентсько-президентській республіці парламент повинен грати вирішальну роль у процесі отримання кредитів на вигідних для країни умовах!


Ми пропонуємо на законодавчому рівні закріпити право Верховної Ради на ратифікацію будь-яких домовленостей із міжнародними фінансовими організаціями.

Це можна зробити, зокрема, шляхом внесення змін до Закону «Про вступ України до Міжнародного валютного фонду, Міжнародного банку реконструкції та розвитку, Міжнародної фінансової корпорації, Міжнародної асоціації розвитку та Багатостороннього агенства з гарантій інвестицій».

2. Запровадити «червоні лінії» для Кабміну та МВФ.

Ми пропонуємо Верховній Раді ухвалити Постанову, яка встановить для уряду конкретні соціально-економічні орієнтири для переговорів із міжнародними кредиторами.

Податки, тарифи, пенсії, медицина, освіта – це все внутрішня політика України, на яку не повинні мати вплив іноземні структури! Навіть якщо вони дають в борг великі гроші.

3. Розробити нову стратегію управління державним боргом.

Станом на 1 січня 2021 року державний борг України складав $90,3 млрд дол. (2.551,9 млрд грн). Це – найвищий показник за 10 років. За останні 2 роки він зріс на понад 15%.

Уряд різко нарощує борги на невигідних для економіки умовах. В результаті гальмується розвиток бізнесу, бюджет втрачає кошти від податків, доводиться позичати знов, щоб закрити «дірки». Зокрема, з пенсій та зарплат бюджетників.


Чинна стратегія управління державним боргом, яку Кабінет Міністрів затвердив у 2019 році, на сьогодні вже не відповідає реальності, коли пандемія коронавірусу та карантинні обмеження вбивають українську економку.

Головним завданням нової стратегії має стати створення умов для стабільного розвитку українського виробництва, а також підтримка малого й середнього бізнесу.

Хоча МВФ є одним із найбільших міжнародних кредиторів України, ми не можемо допустити, щоб нам «викручували руки» у життєво важливих для держави питаннях.

Стосунки з міжнародними кредиторами потрібно будувати на принципах економічного прагматизму та відстоювання українських національних інтересів.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: МВФ,госдолг,национальные приоритеты,Игорь Палица
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.