Так «Велике будівництво» чи усе-таки «крадівництво»?

03 грудня 2020, 22:18
Власник сторінки
Політтехнолог, співавтор книги "Виграти вибори: покрокова інструкція".
0
33
Так «Велике будівництво» чи усе-таки «крадівництво»?

Розберемося з заявами Бойка та Порошенка. Не від любові до Володимира Зеленського, якого є за що критикувати. А через бажання справедливості та підвищення рівня дискусії.

Основними критиками «Великого будівництва» є представники старої влади Петро Порошенко та Юрій Бойко. Часто вони апелюють до настільки необгрунтованих заяв, що хочеться пройтися по кожному аргументу окремо та показати, де маніпуляція.

Розберемося з заявами Бойка та Порошенка. Не від любові до Володимира Зеленського, якого є за що критикувати. А  через бажання справедливості та підвищення рівня дискусії. 

Що ж там говорять наші герої?

«З коронавірусного фонду гроші витрачалися на значну програму, яка називається «Велике крадівництво». Бо звідти вони крадуть", - полум’яно закликав Петро Порошенко 5 листопада 2020 року. 

Класична маніпуляція, спрямована на емоції. Професійна гра. Подивимося на факти? Наш Петро Олексійович не так давно  був при владі. Теж щось там будував. Порівняємо?

Офіційні цифри говорять про те, що у 2020 році  середня вартість одного кілометра склала 20,6 млн грн, тоді як у 2019 році один кілометр дороги вартував на ма’же 5 млн грн більше. 25 мільйонів у 2019 проти 20 мільйонів у 2020. Ноу-хау просте: експертиза усіх доріг. У 2020 році - це 100%, а не вибіркових 5% у 2019 чи 3% збудованих шляхів у 2018 роках. 

То коли ж тоді було "велике крадівництво"? І чому експертиза почала масово проводитися лише в 2020 році, а не тоді, коли затверджувалися річні плани на 2018 і 2019 роки? Висновки робимо самі. 

Ідемо далі.  

«З 66 млрд гривень Фонду з боротьби з коронавірусом тільки 1,5 млрд пішло у медичну галузь, 35 млрд гривень забрали на президентське «Велике будівництво», інші гроші розтринькали невідомо на що», – заявив 11 вересня ще один опозиціонер і «борець за права трудящих» Юрій Бойко з Опозиційної платформи «За життя». 

Про згадані 35 мільярдів гривень, які пішли на «Велике будівництво».  Узяті вони з виграшу України у Стокгольмському арбітражі.  Також дороги будуються за рахунок фонду регіонального розвитку та з дорожнього фонду.

Чи дійсно гроші на будівництво тринькаються? Так, створити робочі місця – це не просто роздати гроші з бюджету, який і так залежить від кредитів. Звісно, багато кому би просто сподобалося би, якби гроші впали на банківські картки без потреби працювати. Проте факти є фактами: є робота – працює економіка. 

Що говорять економісти? 

Аналітиків групи Ukrainian Economic Outlook, яку очолює Михайло Кухар, не можна назвати прихильниками Володимира Зеленського. Група Михайла Кухара продукує чи не найбільш якісну аналітику в Україні, і точне не зацікавлена у відбілюванні влади.  У ЗМІ є інформація Ukrainian Economic Outlook про те, що будівництво доріг заповільнило падіння ВВП України. Кожен кілометр нової дороги створює від трьох до шести робочих місць. Без реалізації цього проекту падіння ВВП у четвертому кварталі склало би не 3,7%, а 11%. 

Ще один заборонений прийом у дискусії з цими діячами. Можна сміливо згадувати їм у відповідь на "крадівництво". Пригадуєте проект "Євро-2012" і пов'язані з ним корупційні скандали. Хто у 2012 році був Міністром економічного розвитку та торгівлі? Так, Петро Порошенко. А хто був міністром енергетики та вугільної промисловості? Правильно, Юрій Бойко. 

Розумієте до чого я? Заяви Бойка та Порошенка є суто політичними. Їх мета – повернутися до влади. Не більше і не менше. 

Як казав класик, «Думайте!»


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.