Коли дилетанти хочуть визначати режими роботи енергосистеми – чекай біди!

07 травня 2020, 20:59
Власник сторінки
Народний депутат України XIX скликання від політичної партії ВО "Батьківщина"
0
184
Коли дилетанти хочуть визначати режими роботи енергосистеми – чекай біди!

Вирішення системних проблем енергетики — це державне завдання на рівні КМУ та РНБО, а не сумнівних "експертів", борців, дипломатів та фотографів.


Лише сумнівні фахівці, які позиціонують себе експертами в усіх питаннях – від Укрзалізниці до функціонування електроенергетичної галузі України, вважають, що під час зниження загального енергоспоживання в країні треба тупо скорочувати генерацію на ТЕЦ, ТЕС, ВДЕ, зберігаючи при цьому відпуск АЕС, що працюють в режимі базової генерації. Нажаль, нещодавно до них приєдналися борці, дипломати та фотографи.

Те ж саме стосується і порад псевдо-експертів «від атомників», які переконують, що у разі різкого падіння енергоспоживання скорочувати всі види генерації слід пропорційно і незалежно від їх технічних характеристик і потреб енергосистеми.

До речі, наразі в нічну частину доби ТЕС вже залишаються працювати за одноблочними мінімально допустимими режимами, при тому, що добова генерація ВДЕ за останній тиждень суттєво знизилась (з 30-45 до 20-27 млн. кВт/год.). Та навіть в такому випадку диспетчера НЕК «Укренерго» вже неодноразово були вимушені оперативно зменшувати навантаження ВДЕ у день на 200..300 МВт. За що рано чи пізно прийдеться сплатити за «зеленим» тарифом!

Треба розуміти, що відповідно до умов сталості роботи ОЕСУ, під час зниження енергоспоживання саме АЕС більшою мірою ніж інші станції традиційної генерації будуть «садитися» на балансові обмеження, оскільки у випадку різкого відключення 1-2 енергоблоків АЕС та/або ліній 330/750 кВ (останній приклад це – одночасне відключення енергоблока №3 РАЕС і лінії 330 кВ Хмельницькій) може статися розвал енергосистеми країни. Тому НЕК «Укренерго» при веденні режиму прораховує не лише добовий баланс по потужності, а й надійність функціонування ОЕСУ в так званих «післяаварійних» режимах.

До речі, команди на розвантаження енергоблоків АЕС диспетчери Укренерго надавали і в лютому, і березні, а особливо в квітні, тобто ще задовго до оновленого прогнозного балансу і взагалі, як то кажуть – при попередниках! При чому, через балансові обмеження блоки садилися до 60% від номіналу та ще й в режимі добового регулювання, на яке вони не розраховані. А загальний недовідпуск АЕС через такі обмеження склав 1,5 млрд кВт год. Але чомусь «експертне» середовище тоді мовчало – недогледіло, мабуть. Чи вказівок не було…

Звісно, частка (у відсотках) генерації на ТЕС і ТЕЦ в подальшому в літні місяці об’єктивно має вирости, оскільки це практично єдині маневрені потужності, що залишилися в умовах катастрофічної нестачі води на ГЕС, ГАЕС (притоки води по Дніпру, Десні та Дністру в цьому році найменші за останні 130 років). А «масла у вогонь» до того ж підливає й стрімке зростання ВДЕ, яке витісняє базову генерацію і потребує додаткового балансування тими ж ТЕС. Наприклад, в квітні 2020 року виробництво електроенергії з відновлюваних джерел в квітні збільшилося на 120%, до рекордних 1,07 млрд кВт-год.

До речі, народні депутати попереднього скликання свого часу добре подбали, щоби створити для інвесторів в ВДЕ (і самих себе, очевидно) максимально комфортні умови. І тут мова не лише про захмарний зелений тариф до 14 гривень за кВтгодину, а й про правила, які зобов’язують Укренерго відключати такі об’єкти в останню чергу та ще й сплачувати компенсацію за такі відключення по зеленому тарифу.

Тому, проголошені самопризначеними «експертами» від енергетики проблеми з виведення в резерв або обмеження генерації АЕС за балансом – це не пробіли в роботі Мінекоенерго. Вирішення проблеми балансових обмежень НАЕК «Енергоатом» знаходиться в площині завдань держави, а міністерство та Укренерго в цьому випадку лише щодобово «гасять пожежу», намагаючись врятувати ОЕСУ від розвалу.

У країні призупинилися найбільш енергоємні підприємства металургійного, хімічного, гірничодобувного напряму (а в умовах пандемії – ще й електротранспортного комплексу). Став весь середній та малий бізнес, офіси – кав’ярні – школи – садочки закриті! Тому зняття балансових обмежень повинно вирішуватися на рівні Кабінету Міністрів (наприклад, скасування карантину із запуском середнього та малого бізнесу – як короткостроковий захід, і поступовий перезапуск промислового виробництва – у довгостроковій перспективі) і має лише опосередковане відношення до роботи Мінекоенерго.

Повертаючись до ДП «НАЕК «Енергоатом» - так, в атомній генерації є проблеми, які вже «кричать», пов’язані з катастрофічним недофінансуванням, принизливим тарифом, зростаючими боргами за процентами, неможливістю кредитуватися, заборгованістю по сплаті за відпущену електроенергію (яка в цьому році наростає ніби сніжний ком), хронічна багаторічна відсутність «проатомного лобі» в Уряді, Верховній раді, НКРЕКП тощо.

При цьому для ДП «НАЕК «Енергоатом» ніхто не скасував:
  • вимоги щодо реконструкції та модернізації обладнання систем, важливих для безпеки;
  • вимоги щодо підвищення безпеки, особливо «постфукусімські» в рамках проведених раніше стрес-тестів;
  • довиконання робіт з продовження строків експлуатації енергоблоків;
  • робіт, що накопичилися, із заміни високовартісного обладнання, яке вже тричі виробило свій ресурс, (наприклад, заміна конденсаторів і проточних частин турбін, заміна електросилового обладнання схеми власних потреб і головної схеми АЕС, модернізація генераторів тощо).
Додайте сюди нові роботи з добудови ЦСВЯП, введення комплексів переробки РАВ, по Ташлицькому водосховищу!

У наявних умовах через спотворене ручне регулювання ринку ДП «НАЕК «Енергоатом» ледь «нашкрябує» кошти на видачу зарплат, податки, проценти по кредитам і поточну експлуатацію АЕС.

Вирішення цих проблем теж знаходиться в державній площині, а не в балансових обмеженнях з боку НЕК «Укренерго» чи роботи Мінекоенерго.

ДП «НАЕК «Енергоатом» треба першочергово через профільне міністерство ініціювати перед Урядом, як мінімум, таке:
  • внесення на розгляд до Верховної ради змін до законодавства с метою реструктуризації/виплати боргу Енергоринку перед ДП «НАЕК «Енергоатом», корпоратизації (акціонування) Компанії;
  • прийняття КМУ спільно з НБУ рішення щодо реструктуризації боргу та виплати відсотків по кредитам Компанії перед державними банками;
  • прийняття Верховною Радою України на підставі пропозицій КМУ та НКРЕКП рішення щодо зниження «зеленого» тарифу та збільшення за цей рахунок тарифу АЕС;
  • прийняття КМУ рішення щодо зниження частки обов’язкових продаж електроенергії АЕС за спецобов’язками до 50%, тощо;
  • поступового приведення тарифу на електроенергію для населення до ринкового рівня з відповідними субсидіями для малозабезпечених верств. 
До речі, ДП «НАЕК «Енергоатом» й сама, як на мене, має «затягнути паски» та шукати внутрішні резерви. 

Наприклад, значно скоротити витрати на закупівлю ТВЗ, оскільки касети «забиті» свіжим паливом на 2-3 роки вперед, а Компанія витрачає в рік на це до 700 млн. доларів – тобто біля 20 млрд. грн. Інший приклад – оптимізувати ціну під час закупівель дорогого обладнання.

Другий приклад – це виконання додаткових або перенесених робіт по реконструкції і модернізації, поточного ремонту, заміни обладнання на енергоблоках, запланованих на переведення в резерв. І використати для цього кошти, отримані в рамках погашення заборгованості після ухвалення відповідного закону. Як приклад, на АЕС уже заплановано проведення робіт по заміні електротехнічного обладнання, капітального ремонту РДЕС, впровадженню технології «Холтек», поточного ремонту і ревізії систем безпеки тощо. 

Таким чином блоки АЕС не будуть стояти «вхолосту». Проте навіть в найгіршому випадку (якщо не припинять карантин) додатково на літній період планується вивести лише два енергоблоки (по одному на ЗАЕС і РАЕС тривалістю у 80 діб). Які, до речі, впродовж 2 днів можуть бути увімкнені при найменшій технічній можливості продати електроенергію, незалежно цифр в прогнозному балансі. Власне, така ситуація вже має місце – через дощову безвітряну погоду генерація ВДЕ в травні значно впала (на 33% в порівняні із середньоквітневими показниками), що дало змогу зберегти частку Енергоатому на тому ж рівні в 55-57%. Незважаючи на те, що прогнозним балансом на цей місяць частку АЕС передбачено на рівні лише 48%!

Як резюме – проблеми ДП «НАЕК «Енергоатом» не виникли раптом, а мають системних характер. А їх вирішення – це державне завдання на рівні КМУ та РНБО, яка вже давно мала зібрати штаб і напрацювати дієві заходи для прийняття відповідного указу Президента України щодо виведення країни з енергетичної кризи та перезапуску промисловості (в тому числі й щодо ДП «НАЕК «Енергоатом»).
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: энергетика,электроэнергия,атомная энергетика,Энергоатом
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.