На час карантину треба звільнити операторів та підприємства від оплати Нафтогазу

17 квітня 2020, 16:07
Власник сторінки
Народний депутат України XIX скликання від політичної партії ВО "Батьківщина"
0
20

Закликаю КМУ та НКРЕКП прийняти рішення, за яким оператори ГРМ, постачальники газу для населення та підприємства ТКЕ звільняються від плати за природний газ для НАК «Нафтогаз України» на час карантину

В ході так званої «реформи» газової сфери енергетики ми всі з вами стали учасниками дивного процесу, який призвів до парадоксального ситуації — у всіх справи погані, а у одного суб’єкта — чудові.

Вгадайте назву цієї компанії?! Правильно — НАК «Нафтогаз»! До речі, якось випадково на одному з останніх ефірів прем’єр Шмигаль навіть не відніс газову галузь до сфери енергетики.

І це, мабуть, не випадково, оскільки, на мою думку, «Нафтогаз» давно перетворився у фінансово-фіскального агента, який фактично забув про виробничої аспекти своєї діяльності, по суті сконцентрувавшись на торгівельно-спекулятивних операціях та обкладанні споживачів додатковим податковим навантаженням.

Тому дозволю собі декілька питань і пропозицій до Уряду стосовно парадоксальної ситуації, яка сталася завдяки так званій «реформі» газової сфери та її «корпоративного» управління.

1. На даний час енергетична галузь перебуває на межі виживання. Це стосується практично всіх енергетичних підприємств. Винятком з цього ряду є хіба що НАК «Нафтогаз України», який за словами пана Коболєва «накопичив достатній запас міцності для проходження кризи».

2. Хочу сказати, що цей запас міцності Нафтогаз накопичив завдяки обезкровленню всіх інших учасників ринку та споживачів, тарифи і ціни для яких регулюються державою.

3. З «дивних» причин держава зарегулювала цей ринок так, що в ланцюгу від видобутку до постачання газу кінцевому споживачу, тільки «Нафтогаз» протягом останніх п’яти років отримував 250% рентабельності, а всі інші отримували шалені збитки.

4. Назву декілька показових цифр. За даними Нафтогазу, на початок запровадження в країні карантинних заходів, «заборгованість контрагентів, які отримують газ від Нафтогазу відповідно до положення про ПСО склала 76 млрд грн. Крім цього дебіторська заборгованість за газ перед Укртрансгазом за так звані «небаланси» складає ще 44 млрд. грн.»

5. Тобто у фінансовій звітності Нафтогазу сумарна дебіторська заборгованість за природний газ складає (76+44) 120 млрд грн.

6. Уявіть собі, що на сьогодні заборгованість перед Нафтогазом перевищує річну вартість всього реалізованого газу в Україні.

7. Як можна накопичити запас міцності при такій заборгованості за газ? Правильно — загнавши всіх інших учасників рику ПСО у банкрутство.

8. На цьому шляху «Нафтогазу» протягом останніх шести років невпинно допомагали і НКРЕКП, і Кабінет Міністрів України.

9. Гадаю, що метою штучно створених умов банкрутства для всіх інших учасників ринку ПСО є перерозподіл власності на користь «властьимущих» — можновладців.

10. Хочу звернутись саме до цих можновладців: можливо, в умовах епідемії, Уряд та НКРЕКП зрозуміють необхідність повернутись обличчям, як до операторів газорозподільних мереж, так і до підприємств ТКЕ?

11. Оскільки в минулому за рахунок цих підприємств Нафтогаз, за словами пана Коболєва, накопичив достатній запас міцності, — закликаю Кабінет Міністрів України та НКРЕКП прийняти рішення, відповідно до яких, з моменту встановлення карантину, введеного постановою Кабінету Міністрів України «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 11 березня 2020 року № 211 і до його завершення в установленому законом порядку, а також протягом місячного терміну після його закінчення, — всі підприємства-учасники ринку постачання газу на умовах ПСО (оператори ГРМ, постачальники газу для населення, підприємства ТКЕ) звільняються від плати за природний газ для НАК «Нафтогаз України»

12. У подальшому сума боргу, що виник перед Нафтогазом в період карантинного періоду за поставлений газ на умовах ПСО, підлягає реструктуризації на декілька років, з обов’язковим включенням таких платежів до структури тарифів на розподіл, постачання природного газу та тарифів на теплову енергію.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: энергетика,Нафтогаз,облэнерго,энергетика украины,КМУ,потребление энергоресурсов,Нафтогаз України,НКРЭКУ,Денис Шмыгаль
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.